DW сподівається домовитись із владою Росії та знову відкрити офіс у Москві

DW сподівається домовитись із владою Росії та знову відкрити офіс у Москві

9 Лютого 2022
1835
9 Лютого 2022
12:33

DW сподівається домовитись із владою Росії та знову відкрити офіс у Москві

1835
У Deutsche Welle є кілька планів подальших дій, та в приорітеті — знову відкрити офіс, а не вивозити працівників.
DW сподівається домовитись із владою Росії та знову відкрити офіс у Москві
DW сподівається домовитись із владою Росії та знову відкрити офіс у Москві

Генеральний директор Deutsche Welle Петер Лімбурґ сподівається, що медіакомпанія знову зможе відкрити офіс у Москві. Про це він сказав в інтерв'ю російському каналу «Дождь».

«Дуже сподіваємось, що російський уряд повернеться до нас обличчям і хоча б поверне нашим журналістам акредитацію та дозволить нам знову відкрити офіс», — зазначив Лімбурґ.

Він розповів, що в DW очікували якихось дій російської влади щодо місцевого бюро, але «були здивовані жорсткістю та суворістю цієї реакції, тому що ця реакція, звичайно ж, надмірна» і «не має нічого спільного із юридично обґрунтованими діями». Зокрема тому, на його думку, що ситуації із закриттям RT DE в Німеччині та DW у Росії дуже різні.

«У першому випадку йдеться про питання правового характеру, пов'язане з ліцензією Russia Today-Німеччина. Не було якогось рішення на державному рівні, яке означало б "ні" для RT. Було рішення незалежної ради, яке свідчить, що засобу масової інформації потрібна ліцензія. А у нас у Росії ліцензія є. Але її забрали. Насамперед, різниця в тому, що це дві різні ситуації.

А друга відмінність полягає в тому, що у нас із Russia Today-Німеччина різні концепції, різні юридичні концепції. Ми — незалежна суспільна мовна компанія, яку контролює громадянське суспільство, а не уряд. А Russia Today як таку контролює уряд. Це ще один момент.

І третій момент — наші журналісти в Москві зараз не можуть працювати, офіс закритий. При цьому всі російські журналісти у Німеччині можуть працювати, можуть робити репортажі, можуть знімати відео, писати статті — що завгодно. І мені здається, те, що було зроблено з нашим офісом, це несправедливо», — додав гендиректор DW.

Він також розповів про закиди з боку російської влади, що DW нібито контролює уряд Німеччини, однак не наводить докази цього.

«У Німеччині є закони, які кажуть, що ми — незалежна компанія, що нас не контролює влада. І є парламент, який виділяє нам кошти із бюджету. У нас є чіткі правила, якими керується наглядова контрольна рада. У ньому перебувають представники громадянського суспільства.

Глава нашої редакційної колегії — католицький священик, не політик. Так само і з фінансовою порадою — його контролює не політик. Так, беруть участь і політики, але це зазвичай як представники опозиції, так і представники влади. Отже, концепція зовсім інша. А Russia Today, як ми знаємо і як вони самі кажуть, є позицією російського уряду. Ось і все, в цьому полягає різниця», — додав Лімбурґ.

За його словами, наразі працівники DW у Москві формально не втратили роботу, тому що їх не звільняли, але працювати фактично не можуть, і «в середньостроковій перспективі, якщо нічого не зміниться, доведеться шукати інші рішення».

«Ситуація особливо складна для фрілансерів, які працюють на нас лише час від часу. У нас в офісі працює від 12 до 15 співробітників, і більшість із них громадяни Росії. Так, громадяни Росії. І, найімовірніше, їм важко буде знайти іншу роботу», — зазначив Лімбурґ.

Він додав, що DW має кілька планів подільших дій, але перша мета — спробувати знову відкрити офіс, а не вивозити працівників.

Нагадаємо, 3 лютого Міністерство закордонних справ Росії оголосило про закриття російського бюро телерадіокомпанії Deutsche Welle і позбавлення акредитації всіх його співробітників, а також попросило визнати DW ЗМІ-іноагентом. 

Як наголосили у міністерстві, це відповідь Німеччині на заборону мовлення російського каналу RT DE. За рішенням медіарегулятора Німеччини, з 1 лютого 2022 року в країні заборонені трансляція та подальше розповсюдження будь-яких програм російського пропагандистського каналу RT DE. Регулятор пояснив це рішення відсутністю у канала національної ліцензії на трансляцію.

4 лютого було повідомлено про закриття офісу DW у Москві.

Фото: DW

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1835
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду