УКФ презентував результати дослідження «Авторське право та креативні індустрії в Україні»

УКФ презентував результати дослідження «Авторське право та креативні індустрії в Україні»

24 Липня 2023
1173
24 Липня 2023
19:40

УКФ презентував результати дослідження «Авторське право та креативні індустрії в Україні»

1173
На основі опитування дослідники підготували практичні рекомендації для запровадження відповідального управління авторським правом в Україні.
УКФ презентував результати дослідження «Авторське право та креативні індустрії в Україні»
УКФ презентував результати дослідження «Авторське право та креативні індустрії в Україні»

Український культурний фонд у партнерстві з британською консалтинговою компанією Counterculture Partnership та МКІП за підтримки Британської Ради презентували результати дослідження «Авторське право та креативні індустрії в Україні».

«Основна увага у звіті приділена авторському праву, насамперед у музичному та аудіовізуальному секторах, що пов’язано зі специфічними викликами та можливостями, що виникають у контексті розвитку цифрової комунікації і каналів розповсюдження», — зазначила пресслужба УКФ.

Під час дослідження автори в лютому 2023 року провели онлайн дві фокус-групи. Спершу були визначені та відібрані 26 учасників, 16 із яких взяли участь у сесіях. Учасники представляли такі ключові групи:

  • творчі працівники;
  • галузеві підприємства та організації;
  • організації колективного управління;
  • платформи розповсюдження;
  • юристи.

Автори дослідження обговорили з учасниками три ключові сфери: обізнаність, захист і монетизацію. Окрім цього, п'ять респондентів відібрали для особистих інтерв’ю, щоб поглиблено вивчити окремі питання, які виникли під час обговорення. Зокрема, йшлося про укладення потрібних угод про права, процеси реєстрації, переслідування порушень тощо.

На основі опитування дослідники підготували практичні рекомендації для запровадження відповідального управління авторським правом. 

Так, автори рекомендують уряду розробити практичний план для відновлення та завершення впровадження реформ, зокрема тих, що стосуються системи збору платежів 2018 року, а також створити форум, на якому представники уряду, регуляторів і креативного бізнесу можуть проводити зустрічі для розв’язання проблем. 

«Уряд повинен розглянути питання посилення ролі МКІП як головного органу політики для креативних галузей і в процесі акредитації ОКУ. Він має розробити план дій для будь-якої передачі відповідальності», — також пропонують дослідники. 

Серед іншого у звіті подають рекомендацію Українському національному офісу інтелектуальної власності та інновацій очолити розроблення стратегії оцифрування для управління правами інтелектуальної власності. 

Організаціям, які фінансують творчі роботи, як-от УКФ, Держкіно тощо, також пропонують переглянути свої положення та умови, щоб узгодити рівні доходу від роялті для творчих працівників, яких вони фінансують, або надавати їм підтримку з отриманням доходу від роялті за створені роботи.

Повну версію дослідження та напрацьовані рекомендації, що мають допомогти підвищити захист і монетизацію прав інтелектуальної власності у сфері креативних індустрій, можна переглянути за посиланням.

Фото: УКФ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1173
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Іван
368 дн. тому
Дякуємо! Цікаве дослідження
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду