ЄСПЛ визнав, що Росія контролювала окуповані частини Донбасу з 2014 року

ЄСПЛ визнав, що Росія контролювала окуповані частини Донбасу з 2014 року

25 Січня 2023
2520
25 Січня 2023
17:39

ЄСПЛ визнав, що Росія контролювала окуповані частини Донбасу з 2014 року

2520
Суд встановив, що захоплені території на сході України з 11 травня 2014 року були під юрисдикцією Російської Федерації.
ЄСПЛ визнав, що Росія контролювала окуповані частини Донбасу з 2014 року
ЄСПЛ визнав, що Росія контролювала окуповані частини Донбасу з 2014 року

Європейський суд із прав людини визнав, що Росія контролювала окуповану частину Донбасу з 11 травня 2014 року. Про це з посиланням на пресреліз рішення повідомила пресслужба Європейського суду із прав людини.

Суд встановив, що захоплені території на сході України з 11 травня 2014 року були під юрисдикцією Російської Федерації.

ЄСПЛ посилається на присутність військових РФ на сході України з квітня 2014 року та широкомасштабне розгортання російських військ найпізніше із серпня 2014. Отже, суд має право розглядати позов України до Росії щодо війни на Донбасі.

Пізніше Маргарита Сокоренко, агентка України у Європейському суді з прав людини, пояснила в коментарі Європейській правді, чому суд обрав як дату початку російської окупації саме 11 травня: «Ми просили визнати контроль РФ не пізніше 30 квітня, але Суд обрав іншу дату. 11 травня були так звані "референдуми" в так званих "ЛНР" та "ДНР". ЄСПЛ вважає, що з цього моменту було встановлено повний територіальний контроль Росії на цих територіях [...] У рішенні також йдеться, що аж досьогодні ці території перебувають під юрисдикцією РФ [...] Також важливо, що Суд підтвердив існування "адміністративної практики" з боку Росії, тобто системності в основних порушеннях, які ми заявили у скарзі, включаючи вбивства, захоплення людей у полон, катування тощо».

Таке рішення ухвалили в межах спільної скарги урядів України та Нідерландів проти Росії. Російська сторона заперечувала можливість розгляду цієї справи, заявляючи, що до подій на Донбасі нібито причетні місцеві сепаратисти, а не Росія. Водночас Україна наполягала, що непідконтрольна Києву частина Донбасу перебувала саме під контролем РФ.

Зрештою ЄСПЛ одностайно відхилив позицію Росії, натомість визнав більшість скарг уряду України прийнятними та перейде до розгляду їх по суті. Ірина Мудра, заступниця міністра юстиції України, повідомила на своїй сторінці у фейсбуку, що ЄСПЛ розглядатиме, зокрема, порушення Росією прав людини на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей з 2014 рокуі викрадення та спроби незаконного вивезення дітей-сиріт з Донецької та Луганської областей на територію Росію.

Крім того, Суд визнав скаргу уряду Нідерландів про збиття рейсу MH17 прийнятною. Відомо, що позов Нідерландів за збиття авіалайнера MH17 проти РФ додали до українського. 

Нагадаємо, літак «Боїнг-777» авіакомпанії Malaysia Airlines, що виконував рейс MH17 із нідерландського Амстердаму в малайзійський Куала-Лумпур, збили на сході України 17 липня 2014 року. Загинули 298 людей. Міжнародне розслідування аварії очолювали Нідерланди.

Судовий розгляд справи, що почався 9 березня 2020-го, завершився в червні цього року.

17 листопада Окружний суд Гааги визнав громадян Росії Ігоря Гіркіна, Сергія Дубінського та громадянина України Леоніда Харченка винними у катастрофі рейсу MH17 та загибелі 298 людей. Суд визначив, що літак у липні 2014 року збили ракетою російського виробництва, яку випустили із ЗРК «Бук» поблизу Первомайська. «Бук» привезли із території Росії.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2520
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду