detector.media
Марина Баранівська
«Детектор медіа»
18.07.2023 14:44
Європейський суд з прав людини відхилив усі претензії Росії до України
Європейський суд з прав людини відхилив усі претензії Росії до України
Рішення є остаточним, наголосили в ЄСПЛ.

Сьогодні, 18 липня, Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) оголосив своє рішення у справі за скаргою РФ, яку вона подала проти України 22 липня 2021 року. «У сьогоднішньому рішенні ЄСПЛ одностайно вирішив відхилити заявку», — заявили в суді. Про це пише «Європейська правда» із посиланням на заяву Міністерства юстиції України та повідомлення пресслужби ЄСПЛ. 

Росія проігнорувала низку запитів від ЄСПЛ і не брала участі у процесі, відколи припинила членство в Раді Європи, йдеться у рішенні суду. Серед іншого, у травні РФ проігнорувала прохання суду надати переклад документів, які надіслала для підтримки своєї заявки. Крім цього, сторона позивача не відповіла на лист, надісланий у листопаді, в якому ЄСПЛ запитував, чи Росія все ще зацікавлена у продовженні розгляду своєї заявки. З огляду на відсутність відповідей суд вирішив, що «влада Росії більше не зацікавлена продовжувати розгляд заявки».

Суд окремо наголосив, що скарга РФ на Україну за всіма ознаками була необґрунтованою.

У своєму рішенні ЄСПЛ зазначає, що «не знайшов підстав, пов’язаних з дотриманням прав людини, як визначено Конвенцією та її протоколами, котрі б вимагали у будь-якому разі продовжувати розгляд справи». У ЄСПЛ також зауважили, що російська скарга значною мірою дублює 8,5 тисяч поданих раніше індивідуальних  скарг. За даними журналістських розслідувань, чимала частина цих скарг була «процесуальним спамом», який створювали адвокати, пов'язані з окупаційною владою.

Оприлюднене сьогодні рішення є остаточним, наголосили в ЄСПЛ.

Нагадаємо, 22 липня 2021 року Росія звернулася до Європейського суду з прав людини зі своєю першою міждержавною скаргою проти України. Текст скарги містив 10 груп звинувачень на адресу України. Зокрема, РФ вимагала покласти на Україну відповідальність за загибель мирних жителів у 2014 році, катастрофу літака рейсу MH17, обстріли російських територій, дискримінацію російськомовного населення.

У відповідь на це міністр юстиції Денис Малюська сказав, що в Європейському суді з прав людини на скаргу Росії проти України чекає неминуча поразка.

Тоді ж, у липні 2021-го, ЄСПЛ відхилив запит уряду Росії про застосування тимчасових заходів у рамках міждержавної скарги «РФ проти України». 

У березні 2022-го Європейський суд з прав людини ухвалив проміжне рішення за позовом «Україна проти Росії», у якому заборонив РФ продовжувати обстріли цивільної інфраструктури. Це рішення затвердили також для усіх майбутніх скарг проти Росії.

Фото: European Court of Human Rights / фейсбук

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY