Російське обвинувачення вимагає 7 років ув'язнення для Ірини Данілович

Російське обвинувачення вимагає 7 років ув'язнення для Ірини Данілович

27 Грудня 2022
2182
27 Грудня 2022
17:50

Російське обвинувачення вимагає 7 років ув'язнення для Ірини Данілович

2182
Своєї вини журналістка не визнає.
Російське обвинувачення вимагає 7 років ув'язнення для Ірини Данілович
Російське обвинувачення вимагає 7 років ув'язнення для Ірини Данілович

27 грудня під час засідання окупаційного міського суду Феодосії представники російського держобвинувачення запросили сім років позбавлення волі і штраф у розмірі 60 тисяч рублів (майже 31,5 тисяч гривень) для кримської громадянської журналістки Ірини Данилович. Про це повідомила правозахисна організація «Кримський процес».

Представниця російського державного обвинувачення Юлія Матвеєва під час дебатів заявила, що провина підсудної нібито була повністю доведена.

Захист Ірини Данилович вказав на численні суперечності в показах свідків, відсутність суттєвих доказів, а також на факт неправдивих свідчень одного з «понятих», який виявився співробітником кримської поліції.

Сама журналістка під час виступу кілька разів підкреслювала, що нічого не чує через отит. Остаточний вирок у її справі мають оголосити завтра, 28 грудня.

Нагадаємо, перед засіданням Ірина Данилович встигла повідомити, що протягом місяця у неї розвивається отит і жодної допомоги у СІЗО їй не надають.

Данилович звинувачують у роботі «з вибуховими "речовинами"». За попередніми обвинуваченнями в незаконному зберіганні вибухівки їй може загрожувати від 6 до 8 років позбавлення волі та штраф до 100 тис. рублів (45 тис. грн).

29 квітня російські окупанти затримали Ірину Данилович по дорозі з Коктебеля у Феодосію, коли вона їхала з роботи. В її будинку в селі Владиславівка під Феодосією провели обшук, вилучили її телефон та ноутбук. Застосовуючи погрози, співробітники ФСБ змусили Данилович підписати чисті аркуші паперу. Щойно журналістка підписала їх, їй повідомили, що в її сумочці знайшли двісті грамів вибухівки. Після цього представники ФСБ відвезли Данилович до «суду» для обрання запобіжного заходу.

11 травня Кримська правозахисна група повідомила, що Ірина Данилович перебуває в СІЗО окупованого Сімферополя.

Українські правозахисні організації звернулись до ООН, Ради Європи та їхніх інституцій через викрадення Данилович. Ексомбудсман Людмила Денісова також зверталася до Комісії ООН.

11 листопада у «КримSOS» повідомили, що співробітники ФСБ планують висунути Ірині Данилович ще одне обвинувачення у «державній зраді». Покарання за цією статтею 275 Кримінального кодексу РФ передбачає ув’язнення на строк від 12 до 20 років.

15 листопада правозахисні та медійні організації заявили, що судовий процес над громадянською журналісткою Іриною Данилович є політично мотивованим.

22 листопада Ірина Данилович написала листа, у якому розповіла про посилення тиску на неї у кримському СІЗО.

30 листопада на засіданні підконтрольного Росії міського суду Феодосії Данилович заявила, що співробітники ФСБ били її та душили.

Ірина Данилович працювала медсестрою, була журналісткою, висвітлювала проблеми системи охорони здоров’я в Криму та поширювала інформацію про війну в Україні. До початку повномасштабного вторгнення вона співпрацювала з кількома медійними й правозахисними ініціативами («InЖир-медіа», «Кримський процес») та вела власний проєкт «Кримська медицина без обкладинки», де поширювала інформацію про права медичних працівників.

Фото: «Кримський процес»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2182
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду