Стан здоров'я журналістки Ірини Данілович погіршився. Їй викликали швидку до зали «суду» в окупованому Криму

Стан здоров'я журналістки Ірини Данілович погіршився. Їй викликали швидку до зали «суду» в окупованому Криму

27 Грудня 2022
3086
27 Грудня 2022
16:28

Стан здоров'я журналістки Ірини Данілович погіршився. Їй викликали швидку до зали «суду» в окупованому Криму

3086
Перед засіданням вона встигла повідомити, що у неї розвивається отит і жодної допомоги у СІЗО їй не надають.
Стан здоров'я журналістки Ірини Данілович погіршився. Їй викликали швидку до зали «суду» в окупованому Криму
Стан здоров'я журналістки Ірини Данілович погіршився. Їй викликали швидку до зали «суду» в окупованому Криму

В окупаційному міському «суді» Феодосії перенесли на невизначений термін «судове засідання» в кримінальній справі проти громадянської журналістки Ірини Данілович. Це пов'язано з різким погіршенням стану її здоров'я, пише «Кримський процес».

Перед засіданням Данілович встигла повідомити, що протягом місяця у неї розвивається отит і жодної допомоги у СІЗО їй не надають.

«Ріж собі вени й нас не чіпай», — так журналістка описала відповідь на своє звернення до медичної частини слідчого ізолятора.

У «суді» вона поскаржилася на постійний головний біль, а потім повідомила, що не розуміє, де перебуває і що відбувається.

«Данілович виявляла ознаки втрати координації рухів. У результаті конвой викликав машину швидкої медичної допомоги, підсудну повели із зали суду до конвойного приміщення, засідання відклали на невизначений термін», — повідомив кореспондент «Кримського процесу».

Нагадаємо, окупанти затримали Ірину Данілович 29 квітня по дорозі з Коктебеля у Феодосію, коли вона їхала з роботи. В її будинку в селі Владиславівка під Феодосією провели обшук, вилучили її телефон та ноутбук. 

11 травня Кримська правозахисна група повідомила, що Ірина Данілович перебуває в СІЗО окупованого Сімферополя.

Українські правозахисні організації звернулись до ООН, Ради Європи та їхніх інституцій через викрадення Данілович. Ексомбудсман Людмила Денісова також зверталася до Комісії ООН.

Спершу російські окупанти інкримінували Данілович роботу «з вибуховими "речовинами"». За попередніми обвинуваченнями в незаконному зберіганні вибухівки їй може загрожувати від 6 до 8 років позбавлення волі та штраф до 100 тис. рублів (45 тис. грн).

Окрім цього, погрожуючи вивезти в ліс та використовуючи інші засоби, співробітники ФСБ змусили Данілович підписати чисті аркуши паперу. Щойно журналістка підписала їх, їй повідомили, що в її сумочці знайшли двісті грамів вибухівки. Після цього представники ФСБ відвезли Данілович до «суду» для обрання запобіжного заходу.

11 листопада у «КримSOS» повідомили, що співробітники ФСБ планують висунути Ірині Данілович ще одне обвинувачення у «державній зраді». Покарання за цією статтею 275 Кримінального кодексу РФ передбачає ув’язнення на строк від 12 до 20 років.

15 листопада правозахисні та медійні організації заявили, що судовий процес над громадянською журналісткою Іриною Данілович є політично мотивованим.

22 листопада Ірина Данілович написала листа, у якому розповіла про посилення тиску на неї у кримському СІЗО.

30 листопада на засіданні підконтрольного Росії міського суду Феодосії Данілович заявила, що співробітники ФСБ били її та душили.

Ірина Данілович працювала медсестрою, була журналісткою, висвітлювала проблеми системи охорони здоров’я в Криму та поширювала інформацію про війну в Україні. До початку повномасштабного вторгнення вона співпрацювала з кількома медійними й правозахисними ініціативами («InЖир-медіа», «Кримський процес») та вела власний проєкт «Кримська медицина без обкладинки», де поширювала інформацію про права медичних працівників.

Своєї вини вона не визнає. 

Фото з особистого архіву Ірини Данілович

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3086
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду