Забужко й Андрухович — колаборанти чи бійці інформаційної війни?

Забужко й Андрухович — колаборанти чи бійці інформаційної війни?

9 Липня 2023
3554
9 Липня 2023
15:00

Забужко й Андрухович — колаборанти чи бійці інформаційної війни?

Юрій Луканов
вільний журналіст, для «Детектора медіа»
3554
Відмовлятися від перекладів творів українських письменників російською мовою — це значить відмовлятися впливати на росіян.
Забужко й Андрухович — колаборанти чи бійці інформаційної війни?
Забужко й Андрухович — колаборанти чи бійці інформаційної війни?

Найпікантніша подробиця виходу творів українських письменниць російською мовою полягає в тому, що Оксана Забужко, твори якої теж надруковані в цій книжці, свого часу критикувала Юрія Андруховича за те, що той виступав на одній сцені з росіянином. Попри те, що той росіянин ніколи не підтримував війну й живе у Швейцарії. Зараз у фейсбуці ширяться звинувачення вже на її адресу. Одна з найгостріших критикинь автора «Московіади» сама виявилася «колаборанткою». Якщо що, останнє слово — іронія.

Скажуть, що «ета другоє»? Ніт. Не «другоє». Хоча не сумніваюся, що знайдуться аргументи на користь «другого». Зрештою, аргументувати можна все що завгодно. Але і полеміка з росіянами, і видання наших книжок російською — це саме те, що потрібно. Ми на собі відчували вплив російської літератури, журналістики, словом, культури загалом. Вона за вмілого використання перетворювала нас на хохлів-малоросів.

Для чого нам відмовлятися від впливу на росіян? А аргументацію краще відточувати не у пожиранні один одного, а в ідеологічному протистоянні з росіянами. Вони, хай би ми навіть перемогли їх із великим рахунком, нікуди не дінуться. Вони будуть нашими сусідами. Відмовлятися від перекладів творів українських письменників російською мовою — це значить відмовлятися впливати на них. Відмовлятися від виступів для західної аудиторії через те, що в тій чи тій конференції беруть участь росіяни — означає капітулювати перед їхнім порядком денним.

Вони, за такої нашої гордовитої позиції, на внутрішній арені й далі плекатимуть імперську дурню та прагнутимуть реваншу, сприймаючи нашу перемогу як випадковість, а нас самих — як зіпсованих росіян. А на міжнародній арені вони нав’яжуть уявлення, що вони ще більші жертви режиму Путіна, ніж ми, і їм теж треба виплачувати компенсації.

А уявляти собі, що їх припинять запрошувати на міжнародні майданчики — це наївний підлітковий інфантилізм. Принаймні в найближчій перспективі цього не станеться. Хоча б тому, що росіян дуже багато. Окремі перемоги на зразок усунення росіянки Маші Гессен із конференції у Нью-Йорку не змінять ситуацію в цілому.

Наголошу ще раз: мова не про те, щоби з ними обійматися й цілуватися. Хоча серед росіян є рідкісні особи, які з самого початку поводилися вкрай порядно та виступили проти війни не 2022-го, а ще 2014 року. Відмовлятися від підтримки таких людей було б не лише нераціонально, а ще й з моральної точки зору зрадою. Звісно, мова не про подібних до Максима Галкіна, який 2015 року вів концерт на честь дня Росії в окупованому Криму, а тепер ось прозрів. Хоча і його «прозріння» треба вчитися використовувати нам на користь.

Звісно, на тлі того, що наробили росіяни, важко стримувати емоції, бо до них у цілому українці не можуть не відчувати презирство й ненависть. Але в нас триває інша війна — інформаційна. А на інформаційному полі бою емоції — поганий порадник.

Тож нам варто ставити питання не про те, виступати з росіянами чи не виступати. Нам треба дискутувати, про що говорити, які тези доносити. Думати над тим, щоб наш порядок денний став панівним. Сховавши голову в пісок, ми цього ніяк не доб’ємося.

Мене за таку позицію дехто у фейсбуці охрестив русофілом. А я думаю, що русофілом є той, хто пропонує здавати росіянам інформаційне поле бою. Бо саме вони забезпечують росіянам перемогу.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3554
Читайте також
19.07.2023 11:00
Юрій Луканов
для «Детектора медіа»
3 222
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду