РосЗМІ повідомили про арешт генерала Суровікіна після бунту «Вагнера». Bloomberg заперечує

РосЗМІ повідомили про арешт генерала Суровікіна після бунту «Вагнера». Bloomberg заперечує

29 Червня 2023
8813
29 Червня 2023
09:44

РосЗМІ повідомили про арешт генерала Суровікіна після бунту «Вагнера». Bloomberg заперечує

8813
За однією з версій, Суровікін знав і підтримував заколот «Вагнера». За даними Bloomberg, його «тримають в одному місці, але не тюрмі» і вже три доби допитує військова прокуратура.
РосЗМІ повідомили про арешт генерала Суровікіна після бунту «Вагнера». Bloomberg заперечує
РосЗМІ повідомили про арешт генерала Суровікіна після бунту «Вагнера». Bloomberg заперечує

Російське видання The Moscow Times, посилаючись на джерела, повідомило, що заступника командувача російського угруповання в Україні генерала Сергія Суровікіна нібито заарештували після невдалого заколоту ватажка «ПВК Вагнер». Водночас, за даними Bloomberg, Суровікіна «утримують в одному місці, але не у в’язниці».

За словами одного з джерел The Moscow Times , близьких до Міноборони РФ, арешт Суровікіна відбувся «у контексті Пригожина». За його версією, Суровікін міг обрати сторону ватажка «вагнерівців» і «його за яйця схопили».

На запитання про те, де зараз перебуває Суровікін, він відповів, що «цю інформацію у нас навіть внутрішніми каналами не коментують».

Інше джерело причину арешту прокоментувало так: «Там історія з ним була не ОК. Для влади. Більше нічого не можу говорити».

(ДОПОВНЕНО) Водночас, видання Bloomberg, посилаючись на анонімного «обізнаного» співрозмовника, пише, що Суровікіна «утримують в одному місці, але він не у в’язниці». За даними видання, військова прокуратура протягом кількох днів допитувала Суровікіна про його зв’язки з Євгенієм Пригожиним.

Російський Insider пише, що вперше повідомлення про можливий арешт Суровікіна з'явилося в телеграм-каналі блогера-пропагандиста Володимира Романова. За його інформацією, Суровікіна заарештували ще 25 червня — відразу після заколоту «Вагнера». Романов стверджував, що Суровікін перебуває в СІЗО «Лефортово». Insider зазначає, що невідомо, звідки в нього ця інформація.

За словами джерела The Moscow Times, не зовсім зрозуміло, чи був Суровікін у курсі заколоту Пригожина. Співрозмовник видання заявив, що Суровікін нібито «повівся не особливо покірно, коли поставили завдання читати текст на камеру і розрулювати, надто грубіянив керівництву». Мовляв, через це могло скластися враження, що Суровікін входить у «пригожинську коаліцію».

Колишній головний редактор «Эха Москвы» Олексій Венедиктов повідомляв, що Суровікін «три дні не виходить на зв'язок зі своєю сім'єю» і що його охорона також не відповідає.

Американський Інститут вивчення війни (ISW) вважає, що ймовірний арешт Суровікіна може свідчити про намір Кремля очистити міноборони РФ від нелояльних осіб.

«Якщо російська влада справді заарештувала Суровікіна, то Кремль, швидше за все, використає Суровікіна та його філії як "цапів-відбувайлів", щоб публічно пояснити, чому російські військові та російські органи внутрішньої безпеки погано відреагували на заколот, і виправдати потенційну перебудову російського військового керівництва», — кажуть аналітики.

ISW зазначає, що вже раніше повідомляв про помітну прихильність та ймовірну підтримку Суровікіним «Вагнера», і що він є головним кандидатом на посаду «цапа-відбувайла», незалежно від фактичного рівня підтримки, яку він надав бунтівникам.

В ISW, посилаючись на російських військових блогерів, кажуть, що «атмосфера підозри огорнула Генштаб РФ».

Раніше видання The New York Times із посиланням на чиновників США, знайомих із розвідданими, написало, що Суровікін заздалегідь знав про плани Пригожина почати збройний заколот проти військового керівництва Росії. Тепер влада США намагається з'ясувати, чи не допомагав Суровікін планувати заколот. Сам Суровікін у суботу знявся у відеоролику, засудивши заколот Пригожина і закликавши «вагнерівців» зупинитися.

Нагадаємо, ввечері 23 червня пресслужба ватажка ПВК «Вагнер» Євгенія Пригожина опублікувала заяву, в якій ішлося, що російська армія вдарила по тилових таборах ПВК «Вагнер». За словами очільника найманців, «загинуло безліч бійців». Пригожин пообіцяв, що «зло буде покаране», і оголосив «марш справедливості» на Москву проти очільників російського Міноборони. Він попросив військових РФ не чинити опору та не називати це «військовим переворотом».

Зранку 24 червня російський президент Володимир Путін у своєму відеозверненні заявив, що в країні намагаються «організувати заколот», а РФ веде «боротьбу за виживання». Він назвав дії Пригожина зрадою Росії. Проти очільника ПВК «Вагнер» порушили кримінальну справу про заклик до збройного заколоту. Йому загрожувало до 20 років ув'язнення. 

Невдовзі російські ресурси повідомили, що провайдери та соціальні мережі почали блокувати доступ до новин із заявами Пригожина. З російськомовної вікіпедії прибрали статтю про промову Путіна щодо «придушення воєнного заколоту», як тільки вона з'явилась. При цьому статтю в російськомовній вікіпедії про заколот Пригожина в РФ 24 червня переглянули 920 тисяч разів

Того ж дня в соцмережах почали поширювати фото бронетехніки на вулицях Ростова-на-Дону. Згодом з’явилися повідомлення, що «вагнерівці» взяли під контроль деякі військові об’єкти в Ростові та Воронежі і вирушили колоною в напрямку Москви. Дорогою вони збили декілька гвинтокрилів та літак ВПС Росії. На території Москви та декількох областей РФ було введено режим контртерористичної операції.

Ввечері 24 червня з Пригожиним провів переговори від імені Кремля самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко. Після цього Пригожин оголосив, що зупиняє «марш» на Москву і розвертає своїх бойовиків до польових таборів. Згодом стало відомо, що він зобов’язався переміститись до Білорусі, взамін йому пообіцяли закрити кримінальну справу проти нього та змінити керівництво Міноборони РФ, бойовикам «Вагнера» обіцяли амністію за заколот. У вівторок Лукашенко повідомив, що Пригожин начебто прибув до Білорусі, хоча досі чітких підтверджень цьому не було.

Фото: Getty Images

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8813
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду