З російськомовної вікіпедії прибрали статтю про промову Путіна щодо «придушення воєнного заколоту», як тільки вона з'явилась

З російськомовної вікіпедії прибрали статтю про промову Путіна щодо «придушення воєнного заколоту», як тільки вона з'явилась

27 Червня 2023
2330
27 Червня 2023
12:26

З російськомовної вікіпедії прибрали статтю про промову Путіна щодо «придушення воєнного заколоту», як тільки вона з'явилась

2330
Водночас статті про інші «доленосні» промови кремлівського диктатора там залишаються.
З російськомовної вікіпедії прибрали статтю про промову Путіна щодо «придушення воєнного заколоту», як тільки вона з'явилась
З російськомовної вікіпедії прибрали статтю про промову Путіна щодо «придушення воєнного заколоту», як тільки вона з'явилась

Стаття про промову Володимира Путіна щодо «придушення воєнного заколоту» з’явилася в російськомовній вікіпедії відразу після того, як він її виголосив, — увечері 26 червня. І це вже звична практика, оскільки на цьому ресурсі є стаття про промову кремлівського диктатора щодо початку вторгнення Росії в Україну, а також щодо анексії чотирьох українських регіонів.

Однак, на відміну від статей про попередні «доленосні» виступи російського президента, стаття про останній того ж вечора зникла з ресурсу.

На цю обставину звернули увагу чимало спостерігачів, зокрема український телеграм-канал «Адвокат права», який написав: «“Історичну” промову Путіна внесли у вікіпедію і практично відразу видалили». Втім, якщо вчитатися у зміст повідомлення, можна зрозуміти — чому.

«Історичний виступ Путіна 26 червня — відомий виступ російського президента, який увійшов у новітню історію ХХІ сторіччя. Причина, за якою даний виступ увійшов в історію, — невідома сучасній науці. Смисл та зміст самого виступу залишаються загадкою донині. В результаті даного звернення доля країни ніяк не змінилась», — констатував автор статті, якому важко відмовити в реалістичності оцінок. Але саме через цю реалістичність у статті не було жодних шансів пройти цензуру і залишитись на ресурсі.    

За пів години до звернення Путіна, в якому той не сказав нічого нового та сенсаційного, російські телеграм-канали та ЗМІ (у тому числі, наприклад, РБК, ВВС і навіть радіо Sputnik, що входить до структури «РИА Новости») широко розтиражували нібито зроблену прессекретарем диктатора Дмитром Пєсковим заяву про те, що заяви Путіна «без перебільшення змінять долю Росії».

Однак пізніше Пєсков відхрестився від своїх слів, заявивши у відповідь на запитання The Bell, що ця цитата — «звичайно, фейк». Її першоджерело — анонімний телеграм-канал BRIEF, у всіх інших джерелах ця цитата дається з посиланням на «ЗМІ» або інші телеграм-канали. 

Увечері 26 червня диктатор Росії Володимир Путін виступив зі зверненням до своєї нації, в якому прокоментував спробу військового перевороту власника ПВК «Вагнер» Євгенія Пригожина. 

Він подякував росіянам за «витримку, згуртованість і патріотизм», а також зазначив, що будь-який «шантаж та смута приречені на провал», наголосивши, що організатори заколоту, які зрадили країну, зрадили і тих, хто був із ними.

«Збройний заколот у будь-якому разі був би придушений», — запевнив Путін. 

Він відзначив «мужність і самопожертву» полеглих під час суботніх подій героїв-льотчиків, які нібито вберегли РФ від жахливих наслідків. «Переважна більшість бійців "Вагнера" — патріоти Батьківщини, їх використали втемну», — заявив Путін.

Крім того, лідер Кремля висловив вдячність президенту Білорусі Лукашенку за внесок у вирішення ситуації з ПВК і запропонував найманцям «Вагнера» підписати контракт із міноборони, повернутися додому чи вирушити до Білорусі.

Раніше «Детектор медіа» писав про те, що статтю в російськомовній вікіпедії про заколот ватажка ПВК «Вагнер» Євгенія Пригожина в РФ 24 червня переглянули 920 тисяч разів. Про це «ДМ» розповів автор матеріалу, вікіпедист Олег Юнаков. 

Водночас, за його словами, українськомовна версія за той самий період зібрала значно менше переглядів — майже 25 тисяч. 

Нагадаємо, американець з українським корінням Олег Юнаков також є автором статті «Вторжение России на Украину (2022)» в російськомовній вікіпедії. Раніше він розповів MediaSapiens про свою роботу, ставлення до війни та Путіна.  

У листопаді минулого року Таганський районний суд Москви вдруге оштрафував на два мільйони рублів (понад 32,5 тисячі доларів) фонд Wikimedia Foundation за відмову видалити з вікіпедії дві статті про російське вторгнення в Україну.

Читайте також:

Фото: Факти ICTV

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2330
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду