«Радіо Свобода» показало супутникові знімки ймовірного польового табору «вагнерівців» у Білорусі

«Радіо Свобода» показало супутникові знімки ймовірного польового табору «вагнерівців» у Білорусі

29 Червня 2023
1140
29 Червня 2023
11:17

«Радіо Свобода» показало супутникові знімки ймовірного польового табору «вагнерівців» у Білорусі

1140
На знімках за 27 червня видно, що в таборі з’явились десятки об’єктів, які нагадують намети або великогабаритну техніку. За десять днів до цього їх не було.
«Радіо Свобода» показало супутникові знімки ймовірного польового табору «вагнерівців» у Білорусі
«Радіо Свобода» показало супутникові знімки ймовірного польового табору «вагнерівців» у Білорусі

Білоруська служба «Радіо Свобода» опублікувала супутникові знімки польового табору, на якому, ймовірно, можуть розміститися бойовики «Вагнера», у селі Цель приблизно за 90 км від Мінська.

27 червня кілька білоруських ЗМІ повідомили про ремонт колишньої військової частини в селі Цель. Журналісти посилаються на розмови з місцевими жителями, які стурбовані можливою появою там «вагнерівців». Місцевий житель підтвердив «Радіо Свободі», що в Осиповичах справді ходять чутки про ремонт на території військової частини в Целі.

«Радіо Свобода» дослідило за допомогою супутникового сервісу Planet.com, як виглядав військовий об’єкт у Целі 27 та 17 червня.

На фото 27 червня видно два майданчики розміром 270 на 170 і 200 на 160 метрів. На цих майданчиках можна побачити однакові повторювані об'єкти.

Журналісти припускають, що це може бути скупчення наметів однакового розміру (як у російському військовому таборі на території Обуз-Лісновського полігону) або великогабаритної техніки.

На знімку за 17 червня цих об’єктів ще не видно.

«Радіо Свобода» цитує українського військового експерта Олега Жданова, який вважає, що говорити про підготовку майданчика під Осиповичами саме для «вагнерівців» поки що зарано.

За словами експерта, на супутникових знімках видно будівництво типового військового містечка. Цілком імовірно, що зараз будівельники переходять від наметового містечка до модульних будівель. Модулі вже видно на зображеннях.

Жданов звертає увагу на те, що в сусідніх Осиповичах є військовий полігон, де готують російських призовників для відправки в Україну. Те, що будують у Целі, за його словами, може бути розширенням майданчика для навчання російських мобілізованих.

Жданов не виключає, що згодом тут можуть розмістити «вагнерівців», але припускає, що найближчим часом у Білорусі їх готуватимуть до бойових дій на території третіх країн.

Нагадаємо, українські прикордонники заявляли, що наразі не зафіксували появи на території Білорусі угруповання ПВК «Вагнер» та їхніх таборів.

Напередодні секретар Ради національної безпеки та оборони України Олексій Данілов заявив, що повідомлення про нібито табори для бойовиків ПВК «Вагнер» на території Білорусі є інформаційно-психологічною спецоперацією. «Це росіяни поширюють, щоб робити певні ІПСО або впливати на нашу країну, на Польщу, на Литву, які мають кордони з Білоруссю. Це звичайна спецоперація», — заявив Данілов. За його словами, самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко ніколи не допустить на своїй території приватну непідконтрольну йому армію.

Інформація, начебто на території Білорусі вже розгортають військові табори «Вагнера», з’явилася після збройного заколоту ватажка «вагнерівців» Євгенія Пригожина у Росії. Ввечері 23 червня ватажок ПВК «Вагнер» Євгеній Пригожин заявив, що російська армія вдарила по тилових таборах «Вагнера».  Він сказав, що «загинуло безліч бійців», і оголосив «марш справедливості» на Москву проти очільників російського Міноборони. 

Того ж дня в соцмережах почали поширювати фото бронетехніки на вулицях Ростова-на-Дону. Згодом з’явилися повідомлення, що «вагнерівці» взяли під контроль деякі військові об’єкти в Ростові та Воронежі і вирушили колоною в напрямку Москви. Дорогою вони збили декілька гвинтокрилів та літак ВПС Росії. На території Москви та декількох областей РФ було введено режим контртерористичної операції.

У російському Міноборони інформацію про ракетний удар по таборах «Вагнера» назвали провокацією. Зранку 24 червня російський президент Володимир Путін у своєму відеозверненні заявив, що в країні намагаються «організувати заколот», а РФ веде «боротьбу за виживання». Він назвав дії Пригожина зрадою Росії. Проти очільника ПВК «Вагнер» порушили кримінальну справу, йому загрожувало до 20 років ув'язнення. 

Ввечері 24 червня з Пригожиним провів переговори від імені Кремля самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко. Після цього Пригожин оголосив, що зупиняє «марш» на Москву і розвертає своїх бойовиків до польових таборів. Згодом стало відомо, що він зобов’язався переміститись до Білорусі, взамін йому пообіцяли закрити кримінальну справу та змінити керівництво Міноборони РФ, бойовикам «Вагнера» обіцяли амністію за заколот. У вівторок Лукашенко повідомив, що Пригожин начебто прибув до Білорусі, хоча досі чітких підтверджень цьому не було. 

Фото: «Радіо Свобода»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1140
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду