New York Times: Руйнування Каховської ГЕС сталося, найімовірніше, через вибух зсередини

New York Times: Руйнування Каховської ГЕС сталося, найімовірніше, через вибух зсередини

7 Червня 2023
2254
7 Червня 2023
15:55

New York Times: Руйнування Каховської ГЕС сталося, найімовірніше, через вибух зсередини

2254
Розслідувачі NYT поговорили з експертами, інженерно-технічними фахівцями та спеціалістами з боєприпасів і дійшли висновку, що Каховська дамба не могла зруйнуватись через раніші пошкодження чи високий рівень води.
New York Times: Руйнування Каховської ГЕС сталося, найімовірніше, через вибух зсередини
New York Times: Руйнування Каховської ГЕС сталося, найімовірніше, через вибух зсередини

Видання The New York Times, проконсультувавшись з експертами, інженерно-технічними фахівцями та спеціалістами з боєприпасів, дійшло висновку, що найімовірнішою причиною руйнування дамби Каховської ГЕС був вибух зсередини.

Як пише видання, за словами експертів, наявні докази вказують на те, що руйнування дамби спричинив вибух зсередини. NYT нагадує, що місцеві жителі повідомляли в соціальних мережах, що чули потужний вибух приблизно о 2:50 ночі, коли прорвало дамбу. 

«Вибух у закритому просторі, коли вся його енергія спрямовується на конструкцію навколо, може завдати найбільшої шкоди. Навіть тоді, за словами експертів, для прориву дамби знадобилися б щонайменше сотні фунтів вибухівки.

Зовнішня детонація бомби або ракети спрямовує на дамбу лише малу частину своєї сили, і для досягнення подібного ефекту знадобиться вибухівка у багато разів більшої потужності», — йдеться в матеріалі.

Професор інженерії та експерт з вибухових речовин в Університеті Іллінойсу Нік Ґлумак наголосив, що кількість вибухівки, яку може нести боєголовка, обмежена. За його словами, навіть «пряме влучання» може не зруйнувати дамбу.

«Для цього потрібна значна кількість енергії. Подумайте про сили, які діють на конструкцію в процесі — вони величезні. У вас є масивна сила води», — сказав Ґлумак.

Професор інженерії в Університеті Меріленда і член Національної академії інженерії Ґреґорі Б. Бечер, який вивчав руйнування дамб, назвав випадок Каховської ГЕС підозрілим.

Він пояснив, що деякі дамби руйнуються через сильні потоки води, що «переповнюють» їх. Однак, за його словами, в такому випадку руйнування починається з земляної частини дамби, з обох берегів.

Але, пише видання, фотографії та відеозаписи показують, що Каховська дамба була прорвана спочатку посередині, поруч з електростанцією, що примикає до берега, який перебуває під контролем Росії. Обидва кінці дамби спочатку здавалися неушкодженими, хоча протягом дня все більша частина дамби руйнувалася.

Бечер пояснив, що пошкоджені шлюзи і високий рівень води в поєднанні можуть прорвати кілька воріт на дамбі, але вони не розірвуть таку велику частину дамби.

Дамба Каховської ГЕС до і після руйнування. Фото: Maxar Technologies

Західні ЗМІ здебільшого дотримуються штучного паритету у висвітленні теми підриву дамби Каховської ГЕС. Так, британське агентство Reuters писало, що «Київ і Москва звинувачують одне одного» у підриві ГЕС. Зі схожими словами спочатку вийшов і німецький таблоїд Bild, який навіть змінив заголовок новини із «Росіяни підірвали величезну дамбу в Україні» на «В Україні підірвали величезну дамбу». 

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба закликав західні ЗМІ не вдаватися до властивої росіянам гри «не все так однозначно», інформуючи про підрив греблі Каховської ГЕС і наслідки цієї катастрофи.

Нагадаємо, вночі 6 червня російські окупанти підірвали греблю Каховської ГЕС. Прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що внаслідок її підриву загалом затоплення загрожує до 80 населеним пунктам регіону. 

В «Укргідроенерго» повідомили, що Каховську ГЕС повністю зруйновано внаслідок підриву машинної зали зсередини. У розвідці зазначили, що окупанти двічі мінували Каховську ГЕС перед тим, як її підірвати.

Читайте також:

Головне фото: «Укренерго» / фейсбук

Maxar Technologies
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2254
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду