Новий пакет санкцій ЄС: П’ятьом російським та пропагандистським каналам зупинили ліцензію

Новий пакет санкцій ЄС: П’ятьом російським та пропагандистським каналам зупинили ліцензію

23 Червня 2023
2677
23 Червня 2023
14:49

Новий пакет санкцій ЄС: П’ятьом російським та пропагандистським каналам зупинили ліцензію

2677
Під санкції потрапили медіа, які прямо чи опосередковано підконтрольні РФ або використовуються для маніпулятивного подання інформації.
Новий пакет санкцій ЄС: П’ятьом російським та пропагандистським каналам зупинили ліцензію
Новий пакет санкцій ЄС: П’ятьом російським та пропагандистським каналам зупинили ліцензію

Рада Європейського Союзу затвердила 11-й пакет економічних та персональних санкцій проти Росії. У ньому ЄС призупинив ліцензії на мовлення ще п’ятьом медіа, які підконтрольні уряду РФ або ж транслюють російську пропаганду. Про це повідомила Єврокомісія та передає «Європейська правда».

Рада ЄС розширила призупинення ліцензій на мовлення ще на п’ять російських медіа як такі, що прямо або опосередковано підконтрольні РФ і використовуються для маніпулятивного подання інформації: RT BalkanOriental ReviewTsargradNew Eastern Outlook і Katehon

Загалом головною метою нового пакету санкцій є посилення запроваджених раніше обмежень і боротьба з обходом санкцій.

Щоб боротися з обходом санкцій, ЄС посилює двосторонню і багатосторонню співпрацю з третіми країнами й технічну допомогу, планує «швидкі, пропорційні і точкові» індивідуальні заходи у відповідь на участь третіх країн в обході санкцій.

Новий санкційний пакет забороняє транзит через територію РФ більшої кількості товарів і технологій, які можуть використовуватися для військових потреб, авіації чи космічної індустрії та авіаційного і ракетного пального. 

ЄС розширив заборону на перевезення товарів у ЄС автодорожним транспортом з РФ. У зв’язку зі спробами обману для обходу санкцій з боку суден, які возять сиру нафту і нафтопродукти, у порти і шлюзи ЄС забороняють доступ будь-яким суднам за наявності у відповідних органів достатніх підозр, що цей корабель порушує санкції на імпорт російської нафти до ЄС або перевозить сиру російську нафту і нафтопродукти, куплені дорожче, ніж визначена союзниками гранична ціна.  

Завершується тимчасовий виняток із санкцій для Німеччини та Польщі щодо постачання сирої нафти з Росії через північну секцію нафтопроводу «Дружба». Водночас цим шляхом можна буде прокачувати нафту з Казахстану чи інших третіх країн. 

У санкційний список внесли додаткові 87 компаній за пряму підтримку російського ВПК — до них застосують суворіші експортні обмеження. Сам список товарів, які вважаються такими, що можуть використовуватися Росією для військових потреб, у новому пакеті розширюють. Також у список для замороження активів додали понад сотню фізичних та юридичних осіб з Росії.

Нагадаємо, 2 березня 2022 року ЄС заявив про блокування на території унії мовлення RT і Sputnik через систематичне маніпулювання інформацією та дезінформацію. У травні того року Євросоюз запровадив санкції проти державних російських телеканалів  «РТР Планета», «Россия 24» та «ТВ Центр — Международный».

У попередньому, десятому, пакеті санкцій, запровадженому в лютому 2023 року, ЄС призупинив ліцензії на мовлення для RT Arabic та Sputnik Arabic.

Ілюстрація: Alex Mihis / Flickr

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2677
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду