У Литві вирішили заблокувати IP-адреси, за якими доступні російські пропагандистські ресурси

У Литві вирішили заблокувати IP-адреси, за якими доступні російські пропагандистські ресурси

22 Червня 2023
1394
22 Червня 2023
17:20

У Литві вирішили заблокувати IP-адреси, за якими доступні російські пропагандистські ресурси

1394
Обмеження стосуються кабельного та супутникового з'єднання, IP-телебачення, інтернет-провайдерів, платформ для обміну відео або ж застосунків.
У Литві вирішили заблокувати IP-адреси, за якими доступні російські пропагандистські ресурси
У Литві вирішили заблокувати IP-адреси, за якими доступні російські пропагандистські ресурси

У Литві комісія з радіо і телебачення (LRTK) ухвалила рішення заблокувати IP-адреси, які дозволяють дивитися підсанкційні російські пропагандистські телепрограми. Про це йдеться на сайті LRT.

«Це рішення було ухвалене відповідно до регламенту Ради Європейського Союзу, що накладає обмежувальні заходи на поширення дезінформації та пропаганди проти ЄС та його держав-членів», — прокоментував регулятор.

Заборонені телепрограми доступні в інтернеті, а тому, згідно з регламентом комісії, інтернет-провайдери повинні вжити всіх можливих заходів для запобігання доступу до контенту, що ввійшов до постанови.

Так, забороняється трансляція або сприяння трансляції контенту, наданого юридичними особами, що занесені до списків додатка до документа. Зокрема, обмеження стосуються кабельного та супутникового з'єднання, IP-телебачення, інтернет-провайдерів, платформ для обміну відео або ж застосунків.

До переліку каналів, які підпадають під обмежувальні заходи, ввійшли Russia Today English, Russia Today UK, Russia Today Germany, Russia Today France, Russia Today Spanish, Sputnik, Russia RTR/RTR Planeta, Russia 24/Russia 24, TV Centre International, НТВ/NTV Mir, «Россия 1», РЕН ТВ та «Первый канал».

У LRT зауважили, що подібні рішення регулятор уже ухвалював у березні й травні.

Нагадаємо, 15 червня в Нью-Йорку постійні представництва України, Литви та Польщі при ООН організували презентацію спільного звіту «Стійкість проти дезінформації: перспектива Люблінського трикутника»

Учасники презентували основні аналіз російської дезінформації в країнах Люблінського трикутника в період до, під час та протягом пів року після повномасштабного вторгнення Росії в Україну, а також рекомендації для боротьби з дезінформацією, які можуть стати в пригоді для урядів, медіа та представників громадянського суспільства по всьому світу.

Литва на національному рівні почала обмежувати трансляції російських каналів ще у березні 2014 року, коли Росія анексувала Крим.

Санкції ЄС на пропагандистські телеканали Кремля були накладені після 24 лютого 2022 року. Зокрема, 2 березня 2022 року ЄС заявив про блокування на території унії мовлення RT і Sputnik. 3 червня було заборонене мовлення трьох російських державних телеканалів «РТР Планета», «Россия 24», «ТВ Центр — Международный».

У грудні 2022 року до санкційного переліку додали телеканали «НТВ/НТВ Мир», «Первый канал», «Россия 1» та РЕН ТВ. 

Фото: InfoResist / «24 канал»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1394
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду