Литва заборонила пропаганду тоталітарних і авторитарних режимів

Литва заборонила пропаганду тоталітарних і авторитарних режимів

14 Грудня 2022
958
14 Грудня 2022
08:49

Литва заборонила пропаганду тоталітарних і авторитарних режимів

958
За закон проголосували 103 члени Сейму. Його ще має підписати президент.
Литва заборонила пропаганду тоталітарних і авторитарних режимів
Литва заборонила пропаганду тоталітарних і авторитарних режимів

Сейм Литви 13 грудня проголосував за так званий закон про дерадянізацію. Він забороняє пропаганду тоталітарних і авторитарних режимів та їхніх ідеологій у громадських місцях. Про це пише LRT.

За закон проголосували 103 члени Сейму, шість парламентарів утрималися. Його ще має підписати президент.

Закон створить правову основу для видалення з громадських місць Литви символів тоталітаризму та авторитаризму, таких як пам'ятники, меморіальні об'єкти, назви вулиць, площ та інших громадських об'єктів.

Заборонить згадувати осіб, які були або є активними учасниками політичних, військових і репресивних структур окупаційної влади.

З громадських об'єктів мають видалити назви організацій, подій і дат, які символізують тоталітарні або авторитарні режими та їхню ідеологію. Також буде заборонено розміщувати знаки військової агресії таких режимів проти іншої держави, знаки радянської окупації Литви у 1940-1941 і 1944-1990 роках, нацистської окупації у 1939-1944 роках.

Ці заборони не поширюються на музеї, архіви, бібліотеки під час організації виставок, інформування громадськості про тоталітарні та авторитарні режими та їхні наслідки, використання таких предметів та інформації з метою освіти, науки, професійного мистецтва, колекціонування.

Литовський центр досліджень геноциду та опору або муніципальна влада зможуть визнавати громадські об'єкти такими, що пропагують тоталітарні або авторитарні режими та їхні ідеології. Спеціальна міжвідомча комісія повинна буде попередньо представити свою оцінку.

Планується, що закон набуде чинності 1 травня наступного року.

Наразі в Литві передбачена лише адміністративна відповідальність за демонстрацію, поширення і пропаганду символів деяких тоталітарних і авторитарних режимів. Однак після початку повномасштабної війни в Україні багато муніципалітетів виступили з ініціативою демонтувати статуї, пам'ятники та інші символи радянських солдатів.

Фото: Lietuvos Respublikos Seimas/фейсбук

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
958
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду