Рада Європи планує підтримувати Нацраду, Суспільного мовника та саморегуляцію медіа

Рада Європи планує підтримувати Нацраду, Суспільного мовника та саморегуляцію медіа

24 Квітня 2023
1516
24 Квітня 2023
19:20

Рада Європи планує підтримувати Нацраду, Суспільного мовника та саморегуляцію медіа

1516
У Києві презентували План дій Ради Європи для України «Стійкість, відновлення та відбудова» 2023–2026 роки.
Рада Європи планує підтримувати Нацраду, Суспільного мовника та саморегуляцію медіа
Рада Європи планує підтримувати Нацраду, Суспільного мовника та саморегуляцію медіа

24 квітня у Києві презентували План дій Ради Європи для України, який розроблено на основі діалогу з українською владою та іншими суб’єктами, відповідно до керівних принципів процесу відновлення України («Принципи Лугано»).

Серед інших були запропоновані заходи, які стосуються захисту свободи думки і свободи медіа. Їх мета — сприяти плюралістичному медійному середовищу в Україні через гармонізацію правової бази відповідно до європейських стандартів.

Зокрема пропонується:  

  • підвищувати рівень відповідності медіа та свободи слова в Україні європейським стандартам;
  • підтримувати забезпечення відповідності європейським стандартам норм законодавства України про свободу доступу до інформації;
  • забезпечувати ефективне впровадження нормативно-правової бази для регулювання етики, безпеки та захисту журналістів, що відповідає стандартам Ради Європи та прецедентному праву Європейського суду з прав людини;
  • надавати підтримку Національній раді України з питань телебачення і радіомовлення; Національній суспільній телерадіокомпанії України (НСТУ) та саморегульованим органам і медіа;
  • просувати ефективні та дієві комунікаційні стратегії для правоохоронних органів і збалансоване висвітлення в медіа, запобігаючи виникненню «інформаційного безладу».

Керівниця програми відділу співробітництва у сфері свободи слова департаменту інформаційного суспільства Ради Європи Лейла Жданова у своєму виступі відзначила важливість ухвалення закону «Про медіа» в Україні, нагадавши про велику експертну підтримку РЄ при його підготовці. Вона сказала, що Рада Європи наступні кілька років сприятиме в Україні плюралізму медіа, захисту журналістів, створенню рамок для покарання за воєнні злочини. Для цього офіс Ради Європи в Україні тісно співпрацюватиме з державними і правоохоронними органами, офісом омбудсмана, Нацрадою, Суспільним мовником, громадськими організаціями.

План дій Ради Європи передбачає підтримку програми реформ у рамках європейської перспективи України і намагання поєднати європейську перспективу та процес відновлення. Нагадаємо, Рада Європи 23 червня 2022 року ухвалила рішення надати Україні статус кандидата в ЄС.

План дій передбачає чотирирічну програму співпраці та забезпечує гнучкість, необхідну для реагування на мінливі потреби у поточному нестабільному контексті та середовищі високого ризику, пов’язаному з війною. Документ оновлюватиметься відповідно до ситуації в країні, щоб адаптувати пріоритети до нових потреб.

Загальний бюджет чотирирічної програми співпраці становить орієнтовно 50 мільйонів євро. Успіх виконання завдань цього документа оцінюватиметься спільно Радою Європи та органами державної влади України.

У заході взяли участь виконувачка обов’язків голови офісу Ради Європи Олена Литвиненко, директор директорату з координації програм Ради Європи Клаус Нойкірх та інші представники РЄ, перший заступник голови Верховної Ради Олександр Корнієнко, народні депутати, заступники міністрів, мери міст, керівники громадських організацій.

Фото Офісу Ради Європи в Україні

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1516
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду