detector.media
Світлана Остапа
«Детектор медіа»
14.06.2023 15:07
Олена Литвиненко: Україна є країною-пріоритетом для Ради Європи
Олена Литвиненко: Україна є країною-пріоритетом для Ради Європи
Стартував новий проєкт Ради Європи «Захист свободи слова та свободи медіа (SFEM-UA) в Україні».

Рада Європи й надалі надаватиме Україні експертну і технічну підтримку, в тому числі й у медійній сфері. Про це сказала тимчасова виконувачка обов’язків голови Офісу Ради Європи в Україні Олена Литвиненко під час презентації нового проєкту «Захист свободи слова та свободи медіа (SFEM-UA) в Україні» 13 червня 2023 року в Києві.

Пані Литвиненко подякувала за попередні плідні роки співпраці з національними партнерами і розповіла про запуск нового проєкту, який реалізується в рамках Плану дій Ради Європи в Україні.

«Без вашої наполегливої роботи не було б досягнуто тих значних результатів, які Україна має в секторі медіа і свободи слова, доступу до інформації. Ми пишаємося цими результатами. Рада Європи була рада підтримувати вас на цьому шляху», — сказала вона.

За її словами, новий проєкт за своїми цілями є продовженням тієї діяльності, яка виконувалася і підтримувалася Радою Європи в минулому. Разом з тим проєкт враховуватиме реалії сьогодення, зокрема широкомасштабну агресію Російської Федерації проти України. Він допомагатиме боротися з наслідками війни — з одного боку, з іншого — сприятиме, щоб Україна робила поступ на шляху до набуття членства Європейського Союзу. Зокрема це стосується і впровадження закону про медіа.

«План дій для України, який був затверджений Комітетом міністрів, є надзвичайно амбітним, є найбільшим за своїм фінансуванням (50 млн євро) і напрямами. Він на чотири роки. Одна з цілей — допомогти Україні реалізувати сім вимог, які визначив Європейський Союз для набуття статусу країни-члена. І ця допомога буде ключовою з боку Ради Європи, яка надаватиме Україні експертну та технічну підтримку. Ми вже отримали фінансування від 19 країн членів-донорів. Маємо наразі близько 13 мільйонів. Це вчергове засвідчує, що Україна має безпрецедентну підтримку. Україна є країною-пріоритетом для Ради Європи. Нещодавно в Рейк’явіку було ухвалене важливе рішення про створення міжнародного реєстру відшкодування збитків. Допомога в медійній сфері є надзвичайно важливою. Ми будемо раді й надалі співпрацювати з вами щодо реалізації закону про медіа, зміцнення ролі регулятора, подальшого розвитку Суспільного мовника і в питаннях захисту журналістів», — сказала Олена Литвиненко.

Презентація проєкту відбулася під час першого засідання керівного комітету проєкту  «Захист свободи слова та свободи медіа (SFEM-UA) в Україні». З вітальними словами виступили голова департаменту інформаційного суспільства, генерального директорату з прав людини та верховенства права (DGI) Ради Європи Патрік Пеннінкс, заступник міністра культури та інформаційної політики Тарас Шевченко, програмний менеджер відділу співробітництва у сфері свободи слова департаменту інформаційного суспільства Шаїн Аббасов. Програмна менеджерка/радниця проєкту «Захист свободи слова та свободи медіа (SFEM-UA) в Україні» Лейла Жданова представила членів керівного комітету і сам проєкт, який очолила Олена Демченко.

Проєкт є першим етапом чотирирічної програми, він триватиме два роки (2023–2024). Його мета — задоволення нагальних потреб основних зацікавлених сторін та учасників медіаринку в Україні під час війни, яка триває. А також сприяння плюралістичному медійному середовищу в Україні шляхом гармонізації правової бази та політик відповідно до європейських стандартів.

Проєкт складається з трьох компонентів:

  1. Забезпечення відповідності інститутів медіа, свободи слова та свободи доступу до інформації в Україні європейським стандартам.
  2. Ефективне впровадження законодавства, що регулює захист журналістів, суспільне мовлення та роботу регуляторних органів відповідно до європейських стандартів.
  3. Ефективні комунікаційні стратегії, які просувають збалансоване висвітлення в медіа та запобігають виникненню інформаційного безладу.

Нагадаємо, 24 квітня у Києві презентували План дій Ради Європи для України, який розроблено на основі діалогу з українською владою та іншими суб’єктами, відповідно до керівних принципів процесу відновлення України («Принципи Лугано»). Зокрема було зазначено, що Рада Європи планує підтримувати Національну раду з питань телебачення і радіомовлення, Національну суспільну телерадіокомпанію, саморегуляцію медіа та безпеку журналістів.

Фото: Офіс Ради Європи в Україні

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY