detector.media
09.06.2023 13:10
У Києво-Печерській лаврі вперше помоляться за упокій Івана Мазепи
У Києво-Печерській лаврі вперше помоляться за упокій Івана Мазепи
Богослужіння відбудеться у день Всіх святих у Всіхсвятській церкві, яка була збудована коштом гетьмана.

11 червня 2023 року, в день Всіх святих, у Всіхсвятській церкві вперше в історії Києво-Печерської лаври відправлять панахиду за її меценатом — гетьманом Іваном Мазепою. Про це повідомляє МКІП.

За небажання коритися Московії російська церква наклала анафему на Івана Мазепу ще за його життя. Жодна з українських церков ніколи не визнавала чинності цієї анафеми, а українці по всьому світу молилися за його упокій. Натомість в московському патріархаті «проклинати» Мазепу продовжували і за часів незалежної України, і навіть після початку війни у 2014 році.

Як повідомляє МКІП, богослужіння стане початком відродження в українській лаврі традиції вшанування видатних постатей національної історії та культури.

Також за ініціативи Міністерства культури та інформаційної політики України та за підтримки Офісу ЮНЕСКО в Україні буде оголошено про старт реставраційних робіт у церкві Всіх святих, а ще презентовано новий проєкт — Музейний центр «Гетьман Іван Мазепа та його доба» (локація — Онуфріївська вежа).

Захід відбудеться з благословіння предстоятеля Православної церкви України блаженнійшого митрополита Київського і всієї України Епіфанія.

Нагадаємо, 10 березня Національний заповідник «Києво-Печерська лавра» повідомив монастирю УПЦ МП, що з 29 березня 2023 року розриває договір про безоплатне користування культовими будівлями та іншим майном на території заповідника, що є власністю держави. 

Однак УПЦ МП відмовилася покинути всі приміщення Києво-Печерської лаври, заявивши, що юридичних підстав для виселення нібито немає. 

30 березня господарський суд Києва відмовив у забезпеченні позову УПЦ МП до заповідника «Києво-Печерська лавра» щодо недійсності одностороннього розірвання договору про оренду лаври.

Читайте також:

Фото: Getty Images Europe

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY