Кислиця на Радбезі ООН про підрив Каховської ГЕС: Росія борсається у бруді брехні

Кислиця на Радбезі ООН про підрив Каховської ГЕС: Росія борсається у бруді брехні

7 Червня 2023
5884
7 Червня 2023
10:35

Кислиця на Радбезі ООН про підрив Каховської ГЕС: Росія борсається у бруді брехні

5884
Сергій Кислиця: Було мало шансів, що країна, яка відчайдушно заперечує свої військові злочини в Маріуполі, Бучі, Ізюмі, на Запорізькій АЕС, визнає відповідальність за сьогоднішню техногенну катастрофу.
Кислиця на Радбезі ООН про підрив Каховської ГЕС: Росія борсається у бруді брехні
Кислиця на Радбезі ООН про підрив Каховської ГЕС: Росія борсається у бруді брехні

Постійний представник України при Організації Об'єднаних Націй Сергій Кислиця заявив на засіданні Радбезу ООН, що Росія «борсається у бруді брехні», у відповідь на російські звинувачення України в підриві Каховської гідроелектростанції. Про це повідомляє «Укрінформ».

На засіданні Ради безпеки ООН представник Росії Василь Небензя заявив, що дамбу Каховського водосховища «підірвала Україна», та звинуватив у цьому західних союзників Києва.

У відповідь Кислиця сказав, що заява Небензі є «передбачувано брехливою».

«Ми спостерігаємо той самий прийом — звинувачення жертви у власних злочинах. Було мало шансів, що країна, яка відчайдушно заперечує свої військові злочини в Маріуполі, Бучі, Ізюмі, на Запорізькій АЕС, визнає відповідальність за сьогоднішню техногенну катастрофу. У залі Ради безпеки ООН Росія знову борсається у бруді брехні», — заявив український представник.

За його словами, теракт на Каховській ГЕС раніше активно обговорювався на рівні окупаційних військ у Херсонській області, пропагандистів на російському телебаченні та в МЗС Росії. Це свідчить, що підрив був спланований заздалегідь.

Кислиця заявив, що Росія влаштувала теракт проти критичної інфраструктури України, який спрямований на якомога більшу кількість жертв серед цивільних та більші руйнування.

«Застосовуючи тактику випаленої землі, або в цьому випадку тактику затоплення, російські окупанти ефективно визнають, що захоплена територія їм не належить і вони не здатні утримати ці землі», — сказав він.

Кислиця наголосив, що Росія вже більше року контролює Каховську греблю і підірвати її ззовні неможливо — її замінували росіяни та підірвали зсередини.

Як писав «ДМ», напередодні міністр закордонних справ Дмитро Кулеба закликав західні ЗМІ не вдаватися до властивої росіянам гри «не все так однозначно», інформуючи про підрив греблі Каховської ГЕС і наслідки цієї катастрофи.

Так, британське агентство Reuters написало, що «Київ і Москва звинувачують одне одного» у підриві ГЕС. Зі схожими словами вийшов і німецький таблоїд Bild, який навіть змінив заголовок новини із «Росіяни підірвали величезну дамбу в Україні» на «В Україні підірвали величезну дамбу».

Крім того, вчора офіційний акаунт України у твіттері «привітав» Організацію Об'єднаних Націй з днем російської мови, реагуючи на розмиту позицію ООН щодо підриву російськими окупантами Каховської ГЕС. Міністерство закордонних справ України також висловило обурення тим, що ООН повідомила про відзначення дня російської мови після того, як стало відомо про підрив Каховської ГЕС військами Росії.

Нагадаємо, вночі 6 червня російські окупанти підірвали греблю Каховської ГЕС

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що внаслідок її підриву загалом затоплення загрожує до 80 населеним пунктам регіону. У Херсоні знеструмлений мікрорайон Корабел, з метою безпеки також відключать газопостачання.

Станом на 6:00 7 червня, за інформацією Херсонської ОВА, затоплено 1852 будинки правобережжя Херсонщини. Звідти евакуйовано 1457 людей, зокрема з району Корабел вивезено 1256 осіб.

Унаслідок підриву рівень води в Каховському водосховищі стрімко знижується, що є додатковою загрозою для тимчасово окупованої Запорізької АЕС.

В «Укргідроенерго» повідомили, що внаслідок підриву машинної зали зсередини Каховську ГЕС повністю зруйновано. Станція відновленню не підлягає. Пік розливу води з Каховського водосховища очікується вранці 7 червня, а за наступні два–чотири дні водосховище вже не існуватиме.

У розвідці зазначили, що окупанти двічі мінували Каховську ГЕС перед тим, як її підірвати, і додають, що такий крок свідчить про паніку серед російських загарбників.

Фото: «Укрінформ»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5884
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Ігор
315 дн. тому
До тотальної корупції і брехні додалися тотальна катастрофічність Зе Бідосика, як похідне першого. Який дурень вирішив піти війною в Україну? Достатньо було почекати 5 - 10 років і все б посипалось саме. Подивитися на будівництво по берегах водосховища, що все було розкрадено і трималося на шмарклях. Достатньо було невеликого інциденту, і все склалося як картковий будиночок. Чорнобильські граблі нічому не навчили? Навіть США ще вивчають, а ні істерію корумпованих влаштовують.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду