Тисячі людей у Словаччині вшанували річницю вбивства журналіста Яна Куцяка

Тисячі людей у Словаччині вшанували річницю вбивства журналіста Яна Куцяка

22 Лютого 2024
494
22 Лютого 2024
17:41

Тисячі людей у Словаччині вшанували річницю вбивства журналіста Яна Куцяка

494
В організації вбивства підозрюють одного з найбагатших бізнесменів країни — Ян Куцяк розслідував його корупційні зв’язки з урядом Фіцо. Проте суди вже двічі його виправдовували.
Тисячі людей у Словаччині вшанували річницю вбивства журналіста Яна Куцяка
Тисячі людей у Словаччині вшанували річницю вбивства журналіста Яна Куцяка

Тисячі людей зібралися на площі Свободи в Братиславі ввечері 21 лютого на пам'ятну акцію до шостої річниці вбивства журналіста Яна Куцяка та його нареченої Мартіни Кушнірової. Про це повідомляє видання Teraz, передає «Європейська правда».

Подібні акції відбулися також у трьох десятках міст Словаччини та за кордоном.

У столиці пам'ятний мітинг розпочався хвилиною мовчання, після чого до присутніх звернулися батьки Яна Куцяка та мати Мартіни Кушнірової. 

На сцену також вийшли представники медіа, міжнародних організацій, що опікуються журналістами, неурядових організацій та митці.

Люди заявили політикам урядової коаліції на чолі з прем’єром Робертом Фіцо, що вони не схилятимуть перед ними голови. Натовп також вигукував «Досить Фіцо!», «Фіцо, виходь!», «Боягуз!» та «Ганьба!».

Нагадаємо, тіла журналіста-розслідувача видання Aktualíty Яна Куцяка та його нареченої Мартіни Кушнірової знайшли 25 лютого 2018 року в їхньому помешканні неподалік міста Трнава.

Ян Куцяк став першим журналістом, якого вбили в Словаччині. Через масові протести у зв’язку з убивством Куцяка у відставку пішли міністр внутрішніх справ країни Роберт Калінак та міністр культури Марек Мадярич, чиє відомство відповідає за свободу слова в країні, а також тодішній та нині чинний прем’єр-міністр Роберт Фіцо.

У рамках розслідування злочину затримали сімох людей, проте згодом їх усіх звільнили через брак доказів. Згодом поліція країни повторно затримала італійського підприємця Антоніна Вадалу, який був одним з фігурантів журналістського розслідування Яна Куцяка.

14 березня 2019 року обвинувачення в убивстві Куцяка висунули одному з найбагатших бізнесменів країни Маріану Кочнеру. Раніше Ян Куцяк опублікував дев’ять матеріалів про бізнесмена, розслідуючи можливу корупцію в уряді. За словами прокурорів, Кочнер погрожував Куцяку після публікації статті про його бізнес.

12 квітня 2019 року ЗМІ повідомили, що один з обвинувачених Мирослав Марчек визнав свою провину. Згодом він розповів, що замовником убивства був росіянин.

21 жовтня прокурор передав до суду обвинувальний акт проти Маріана Кочнера та ще чотирьох осіб у справі про вбивство Куцяка та Кушнірової. Прокуратура Словаччини просила засудити до 25 років позбавлення волі трьох фігурантів справи.

Попри це, 3 вересня 2020 року Спеціалізований кримінальний суд виправдав Маріана Кочнера у справі про вбивство Яна Куцяка. Його лише оштрафували на 5000 євро за незаконне зберігання зброї. 20 травня 2023 року суд у Словаччині повторно виправдав Маріана Кочнера у справі про вбивство Яна Куцяка та його нареченої.

Водночас знайому бізнесмена Альону Шушову визнали винною в організації вбивства і засудили до 25 років ув’язнення. Колишнього поліцейського Томаша Сабо, якого вважали можливим помічником виконавця вбивства, засудили до 25 років ув'язнення в тюрмі суворого режиму. Крім того, ще у 2019 році суд засудив Золтана Андруска, який раніше зізнався в причетності до цього вбивства, до 15 років ув'язнення.

Фото: акція у Братиславі / TASR

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
494
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду