detector.media
Роман Мельник
«Детектор медіа»
05.06.2023 13:10
Менше половини словаків та болгар вірять, що Росія винна у вторгненні в Україну
Менше половини словаків та болгар вірять, що Росія винна у вторгненні в Україну
Натомість у відповідальність Росії за війну вірять більше половини угорців, а 90% з них готові помагати українським біженцям.

Опитування громадської думки засвідчило негативну для України зміну громадської думки в східних країнах-членах Європейського Союзу про те, чи є Росія відповідальною за вторгнення в Україну.

Про це свідчать результати дослідження словацької аналітичної організації GLOBSEC, передає «Європейська правда».

Організація замовила соціологічне дослідження у восьми країнах Центральної та Східної Європи, а також порівняла його результати з аналогічним опитуванням, що проводилося рік тому. Дослідження провели у Польщі, Литві, Латвії, Чехії, Румунії, Угорщині, Болгарії та Словаччині.

Опитуваним ставили запитання: «Чи є Росія першочергово відповідальною за своє вторгнення в Україну?»

За рік у більшості досліджуваних країн зросла або лишилася майже незмінною частка тих, хто погоджується, що передусім Росія є відповідальною за напад на Україну.

Торік єдиною державою, де таку думку підтримувало менше половини громадян, була Угорщина (48%). Наразі у безпідставний напад Росії вірять більше половини — 54% угорців.

Утім, цьогоріч нижче половини опитаних опустились показники Словаччини та Болгарії. Серед болгар віра у вину РФ за напад на Україну впала з 50% до 46%. У Словаччині цей показник впав з 51% до 40% і став найменшим серед досліджуваних держав.

 

З іншого боку, громадяни Угорщини виявилися найбільш прихильними до допомоги біженцям з України. 90% угорців погодилися з твердженням про те, що «ми повинні і далі підтримувати біженців з України, адже вони втікають від війни».

Наступними, з помітним відставанням від угорців, є Латвія, Польща та Литва з 79–82% охочих підтримувати українців. Водночас у Литві та Польщі 50–52% громадян незадоволені тим, що ця підтримка здійснюється за рахунок зниження фінансування литовців та поляків відповідно.

У трьох країнах регіону — Румунії, Словаччині та Болгарії — кількість незадоволених від допомоги українцям вища за рівень підтримки. Найгірша ситуація у Болгарії із рівнем у 71% проти 52%.

Фото: Infopost

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY