Європейська мовна спілка запросила Лаврова на інтерв’ю. Поговорять про «погляд Москви на конфлікт» і «мультиполярний світ»

Європейська мовна спілка запросила Лаврова на інтерв’ю. Поговорять про «погляд Москви на конфлікт» і «мультиполярний світ»

2 Червня 2023
3916
2 Червня 2023
09:35

Європейська мовна спілка запросила Лаврова на інтерв’ю. Поговорять про «погляд Москви на конфлікт» і «мультиполярний світ»

3916
ЄМС пообіцяла Лаврову, що інтерв’ю транслюватиме ціла низка мовників, зокрема BBC. Однак спілка не каже, чи порадилась зі своїми членами щодо запрошення. Анонімні працівники спілки вважають цю пропозицію «ганебною та гидкою».
Європейська мовна спілка запросила Лаврова на інтерв’ю. Поговорять про «погляд Москви на конфлікт» і «мультиполярний світ»
Європейська мовна спілка запросила Лаврова на інтерв’ю. Поговорять про «погляд Москви на конфлікт» і «мультиполярний світ»

Європейська мовна спілка планує випустити у червні «сенсаційне інтерв’ю» з міністром закордонних справ Росії Сергієм Лавровим, попри його антиукраїнську риторику та накладені на нього санкції. 

Відповідне запрошення на інтерв’ю спілка вже надіслала російському міністру, повідомляє видання Euobserver, посилаючись на лист від ЄМС, надісланий пресслужбі Лаврова, який виданню надав «один західний держпосадовець».

Як ідеться в запрошенні від ЄМС, інтерв’ю має відбутись на Міжнародному економічному форумі в Санкт-Петербурзі у червні. У сюжеті візьмуть участь «троє міжнародних кореспондентів», а записуватиме його «мультикамерна знімальна команда».

«Основною темою інтерв’ю буде погляд Москви на конфлікт в Україні, вплив санкцій, роль ЄС і НАТО», — йдеться в листі. Запитання також охоплюватимуть «зусилля Росії з укладання союзів у “мультиполярному світі”».

Видання відзначає напрочуд ввічливий на улесливий тон листа-запрошення.

«Пишу Вам від імені Європейської мовної спілки (ЄМС) і всіх наших членів — суспільних мовників… аби попросити про безпрецедентне міжнародне інтерв’ю», — звернувся один з керівників ЄМС до речниці Лаврова Марії Захарової (котра теж перебуває в чорному списку ЄС) 6 квітня.

Також у запрошенні наведено перелік суспільних мовників, які, ймовірно, транслюватимуть це інтерв’ю онлайн і по телебаченню, незалежно від того, що говоритиме Лавров, пише видання. Ідеться про британські ITV і BBC, німецькі ARD й ZDF, французький France Télévisions, італійський RAI, турецький TRT, іспанський TVE, американські ABC, NBC й CBS та японський NHK.

Пресслужба ЄМС відмовилася коментувати лист. У відповідь на запит видання вона лише сказала, що запрошення на інтерв'ю надіслали Лаврову «у межах нашої звичайної журналістської роботи як незалежного суспільного мовника».

На запитання про те, чи Європейська мовна спілка порадилася з BBC, ARD чи іншими своїми членами щодо запрошення Лаврову, речниця ЄМС відповіла: «Eurovision News надає членам ЄМС контент, а потім кожен із них вирішує, чи транслювати або публікувати його».

Чиновник, який поділився листом від ЄМС з EUobserver, підкреслив внутрішню напругу в Європі, яка триває з початку російського вторгнення в Україну. Він не єдиний, хто вважає, що запрошення Лаврову є моветоном, пише видання.

Два тижні тому в медіамережі Європейської мовної спілки надіслали анонімну скаргу, підписану від імені «співробітників ЄМС», на адресу окремих «шановних друзів».

«Тон листа був ганебним і гидким, суцільне підлещування. Ані слова про воєнні злочини Росії. Натомість ЄМС добровільно пропонує Росії подіум для своєї воєнної пропаганди», — йдеться в анонімній скарзі.

«Ніхто зі співробітників ЄМС не зв’язувався з нами щодо цього питання», — повідомила EUobserver пресслужба спілки в Женеві. «Ми знаємо про анонімний електронний лист, що надійшов з адреси, яка не належить ЄМС, був поширений лише між третіми особами й містив значні фактичні неточності, що змусило нас сумніватися в його автентичності», — додала речниця.

ЄМС відмовилася пояснити, в чому полягали неточності, та давати Euobserver контакти представників персоналу.  

EUobserver надіслав 31 травня листа кільком співробітникам ЄМС, зокрема в Брюсселі, Женеві, Єрусалимі й Цюриху, і запитав їхню думку щодо запрошення Лаврову. Проте ніхто виданню не відповів.

Видання навело приклади кількох пропагандистських висловлювань Лаврова, які гіпотетично можуть піти в ефір європейських мовників, якщо інтерв’ю відбудеться. Зокрема, редакція нагадала, як глава російського МЗС говорив пропагандистському виданню «Царьград», що чинні німецькі лідери «пов’язали себе  з українським неонацистським режимом» та самі є «дітьми нацистських офіцерів та членів СС», тож «успадкували нацистські гени».

Видання нагадало також, що Лавров, як і його речниця Захарова, до якої зверталася із запрошенням ЄМС, перебуває під візовими санкціями Євросоюзу, а його рахунки заморожені. Крім того, нагадує Euobserver, ЄС заглушив російські пропагандистські ЗМІ на кшталт RT і «Спутника» за «систематичну міжнародну кампанію Кремля з маніпулювання ЗМІ й спотворення фактів».

Європейська мовна спілка — це асоціація телерадіомовників, яка налічує 112 членів у 54 країнах і ще 30 асоційованих учасників у 19 країнах. ЄМС є розпорядником ліцензій на трансляцію чемпіонатів світу з футболу, турнірів УЄФА, Олімпійських ігор, ралі «Дакар» тощо. ЄМС також організовує міжнародний пісенний конкурс «Євробачення», який у травні від імені України провела Велика Британія зі значним українським наповненням контенту.

Нагадаємо, у лютому цього року британська служба BBC запросила в ефір російського депутата й телеведучого-пропагандиста Євгенія Попова. Ведуча британського мовника розпитувала в чоловіка Скабєєвої про виступ Путіна перед Федеральними зборами РФ.

У травні американське видання Vice News опублікувало інтерв'ю з уповноваженою з прав дитини при президентові Росії Марією Львовою-Бєловою, ордер на арешт якої видав Міжнародний кримінальний суд за звинуваченням у причетності до викрадення українських дітей. 

Фото: ТАСС

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3916
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Перець
321 дн. тому
Передозування толерантності. Ви Бен Ладена теж 10 років вистежували, щоб взяти у нього інтерв'ю? А у Саддама Хусейна не забули взяти інтерв'ю перед тим як повісити? Роззуйте очі і не забувайте - з ким маєте справу. Ця тварюка - військовий злочинець, повинна бути знищена у будь-який спосіб і у максимально короткі строки. А потім можете черкнути про нього некролог, якщо вже так кортить.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду