ISW: Лавров продовжує використовувати Радбез ООН для інформаційних операцій Кремля

ISW: Лавров продовжує використовувати Радбез ООН для інформаційних операцій Кремля

23 Січня 2024
1974
23 Січня 2024
12:51

ISW: Лавров продовжує використовувати Радбез ООН для інформаційних операцій Кремля

1974
Експерти вважають, що виступ Лаврова на Радбезі є спробою легітимізувати наративи Кремля та просувати їх на світовій арені, щоб переконати міжнародних партнерів України припинити постачати їй зброю.
ISW: Лавров продовжує використовувати Радбез ООН для інформаційних операцій Кремля
ISW: Лавров продовжує використовувати Радбез ООН для інформаційних операцій Кремля

Росія продовжує використовувати свою позицію в Раді безпеки ООН для просування власних інформаційних операцій. Про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни (ISW).

Експерти Інституту проаналізували заяви голови російського МЗС Сергія Лаврова на засіданні Радбезу ООН 22 січня, скликаному на запит Росії для обговорення поставок зброї Україні.

ISW вважає, що Лавров використав свій виступ на засіданні «для сприяння різноманітним інформаційним операціям Кремля», що, «ймовірно, є спробою легітимізувати ці наративи Кремля, а також просувати їх на світовій арені та переконати міжнародних партнерів України припинити постачання зброї Україні».

Зокрема, Лавров у своєму виступі звинуватив Захід у відсутності перемовин і заявив, що Росія завжди була «готова до переговорів». Однак він уточнив, що Росія зацікавлена лише в переговорах, які призведуть до усунення від влади нинішнього українського уряду, чим підтвердив, що Росія все ще офіційно прагне зміни влади в Україні.

При цьому Лавров продовжував заперечувати незалежність і суверенітет України, неправдиво стверджуючи, що український народ не зацікавлений у війні проти Росії і що Захід підштовхує Україну до продовження цієї війни.

Також Лавров порадив Заходу зрозуміти, що «формула миру» Президента України Володимира Зеленського — це «шлях в нікуди», стверджуючи, що «чим швидше (Захід. — Ред.) це зрозуміє, тим краще буде і для України, і для Заходу».

Крім того, Лавров заявив, що «якщо Україна припинить воювати, сотні тисяч» українських життів будуть врятовані.

Як зазначають у звіті, Лавров заперечив, що Росія відповідальна за побоювання, що вона може напасти на НАТО в майбутньому, «ігноруючи нещодавні офіційні заяви Кремля, які ці побоювання викликали».

Лавров неправдиво стверджував, начебто Захід просуває ідею про те, що Росія в майбутньому нападе на країни Балтії, Польщу і Фінляндію, для того, щоб «вимагати гроші» від західних держав за допомогу Україні.

При цьому, відзначають експерти, кремлівські чиновники та президент Росії Володимир Путін продовжують послідовно виступати з погрозливою риторикою на адресу країн-членів НАТО, а пов'язані з Кремлем особи, схоже, намагаються посіяти нестабільність і створити інформаційні передумови для можливих майбутніх агресивних дій Росії проти країн-членів НАТО та інших пострадянських держав.

Нагадаємо, нещодавно аналітики американського Інституту вивчення війни дійшли висновку, що президент Росії Володимир Путін значно активізував давніші зусилля Кремля зі створення інформаційних умов для майбутньої ескалації проти балтійських країн.

Фото: Сергій Лавров / Getty Image

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1974
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду