У Польщі «повернули історичну назву» російському Калінінграду

У Польщі «повернули історичну назву» російському Калінінграду

10 Травня 2023
2159
10 Травня 2023
13:03

У Польщі «повернули історичну назву» російському Калінінграду

2159
Комісія зі стандартизації географічних назв: Місто Калінінград відоме в Польщі під своєю традиційною назвою Крулевець. Нинішня російська назва є штучною і носить ім’я злочинця, співвідповідального за катинський розстріл.
У Польщі «повернули історичну назву» російському Калінінграду
У Польщі «повернули історичну назву» російському Калінінграду

Комісія зі стандартизації географічних назв за межами Польщі, що діє при Головній геодезичній службі країни, ухвалила рішення відтепер називати російський Калінінград історичною польською назвою цього міста — Крулевець, а Калінінградську область — Крулевецькою.

Відповідне рішення комісія ухвалила на своєму засіданні ще 12 квітня, йдеться у комюніке, опублікованому 9 травня, передає видання Rzeczpospolita.

Комісія рекомендувала для міста Калінінград уживати лише польську назву Крулевець, а назву Калінінград у польській мові використовувати не слід.

Для адміністративної одиниці, в якій розташоване це місто, комісія рекомендує вживати польську назву Крулевецька область, а не Калінінградська. 

У комюніке зазначили, що зміна набуде чинності з дня оголошення, тобто у вівторок, 9 травня 2023 року.

Комісія при внесенні змін врахувала, що «місто, яке зараз має російську назву Калінінград, відоме в Польщі під своєю традиційною назвою Крулевець (Królewiec)», і що нинішня російська назва є штучною та не пов'язана ні з містом, ні з областю.

«Факт присвоєння великому місту поблизу польських кордонів імені Калініна, злочинця, співвідповідального, серед іншого, за ухвалення рішення про масове вбивство поляків (катинський розстріл), має в Польщі емоційний, негативний характер», — ідеться в заяві комісії.

Комісія підкреслила, що географічні назви, окрім ідентифікаційної функції, можуть мати символічну функцію, і що «нинішня російська назва міста є елементом російського символічного простору, нав'язаного також аудиторії за межами країни».

«Події, пов'язані з російським вторгненням в Україну, нав'язуванням так званого "русского мира", веденням Росією інформаційної війни, змушують нас по-іншому поглянути на питання нав'язаних назв, які викликають великі суперечки і не зустрічають схвалення в Польщі», — заявила комісія.

У заяві додали, що жодна держава не може бути змушена використовувати у своїй мові неприйнятні для неї назви.

Нагадаємо, у жовтні 2022 року в мережі поширився флешмоб щодо «приєднання» Калінінграду до Чехії та перейменування його на Краловець. Спершу у польському твіттері з’явилася мапа, на якій зображено фіктивний поділ Калінінградської області між Польщею та Чехією. Наступного дня її опублікував у своєму твіттері депутат Європарламенту від Чехії Томаш Здеховський.

Далі користувачі створили жартівливу онлайн-петицію про проведення «референдуму» із заздалегідь відомим результатом в 98% голосів «за», а потім «провели» референдум та оголосили про приєднання Краловецького краю до Чеської Республіки. Вони також оголосили про початок «будівництва» першого важливого інфраструктурного об’єкта — «Пивного потоку-1» та «Пивного потоку-2» з «материкової» Чехії до Краловецького краю.

Відзначимо, місто Калінінград отримало свою нинішню назву у 1946 році після анексії частини території німецької Східної Прусії Російською ФРСР. Воно назване на честь одного з лідерів більшовиків Михаїла Калініна.

До анексії Росією місто мало назву Кенігсберг (Кьоніґсберґ, Königsberg) — дослівно: «королівська гора». Місто було засноване в 13 столітті німецькими тевтонськими лицарями на місці давнішого пруського поселення і назване на честь чеського короля Пржемисла Отокара II, який очолював тевтонські війська під час експедиції проти прусів.

При цьому у слов’янських та балтійських мовах вживали власний варіант назви міста: польською Królewiec, чеською Kralovec, литовською Karaliaučius. У руських літописах траплялась також назва «Королевець».

Фото: Adobe Stock
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2159
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду