detector.media
Роман Мельник
«Детектор медіа»
26.05.2023 20:30
У Раді пропонують офіційно називати Грузію Сакартвело
У Раді пропонують офіційно називати Грузію Сакартвело
Від назви «Грузія» вже відмовилися Ізраїль, Південна Корея та Японія, а історичну самоназву країни «Сакартвело» офіційно використовує Литва.

У Верховній Раді зареєстрували проєкт постанови про використання в Україні історичної назви Грузії «Сакартвело». Проєкт постанови оприлюднено на сайті ВР.

«Запровадити використання в Україні на офіційному рівні, офіційному листуванні та спілкуванні, а також у засобах масової інформації офіційної та історичної назви Сакартвело замість Грузія. Відповідно, грузинський народ (грузинів) називати – картвелами», — йдеться у проєкті постанови.

У пояснювальній записці сказано, що вже майже 15 років офіційний Тбілісі переконує своїх міжнародних партнерів відмовитися від назви «Грузія», яка вважається російською, а натомість використовувати історичну назву їхньої країни — Сакартвело. 

Ініціатори законопроєкту відзначають, що назву «Грузія» використовують у світі близько 20 країн, більшість із яких — країни пострадянського простору або ті, які зазнавали значного радянського впливу. «Грузією цю державу іменують у Росії, Грузія — це імперська назва», — зазначено у пояснювальній записці.

Ініціатори постанови нагадують, що від назви «Грузія» в офіційних документах уже відмовилися Литва, Ізраїль, Південна Корея, Японія. Більшість із них стали використовувати латинську назву Georgia, і єдина Литва з 2021 року використовує назву «Сакартвело».

«Відносини України з Грузією глибокі та багатогранні, проте одним з кроків додаткового зближення з боку України може бути офіційне використання історичної назви Грузії — Сакартвело», — додали ініціатори постанови.

Нагадаємо, у Литві обговорюють можливість на законодавчому рівні перейменувати Росію на Московію. Раніше постійний представник України при ООН Сергій Кислиця пропонував повернути Росії її історичну назву та використовувати в Україні назву «Московія» для країни-агресора.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY