detector.media
Роман Мельник
«Детектор медіа»
12.05.2023 13:45
У мережі запустити клон тернопільського сайту Politerno з фейковою новиною
У мережі запустити клон тернопільського сайту Politerno з фейковою новиною
У неправдивій новині йшлося про «викриття ботоферми», яка нібито працювала проти міського голови Тернополя Сергія Надала.

Невідомі запустили клон сторінки тернопільського інтернет-видання Politerno та розмістили на ньому фейковий матеріал. Його рекламу проплатили в соцмережах. Про це повідомляється на сайті видання.

Візуально обидві сторінки практично ідентичні. Проте ресурс-клон відрізняється від справжнього Politerno лінком. Оригінальний сайт має посилання: https://politerno.com.ua/, тоді як клон — https://politerno.website/.

При цьому будь-яка кнопка у меню сайту-клона веде на оригінальний ресурс.

На сторінці сайту-клона опублікували фейковий матеріал про «викриття ботоферми», яка нібито працювала проти міського голови Тернополя Сергія Надала, із заголовком «На Тернопільщині викрили ворожу ботоферму, яка розповсюджувала фейки про Надала». 

У фейковій новині йдеться, начебто «викрита ботоферма» поширювала фейкову інформацію про премії Надала і про його віллу в Маямі.

Редакція Politerno вважає, що це натяк на матеріал, нещодавно розміщений на оригінальному сайті видання, про розслідування статків доньки міського голови.

Фейковий матеріал проілюстрований зображенням з офіційного повідомлення  Служби безпеки України від 3 травня про викриття масштабної ботоферми, що діяла на кілька областей. Однак про міського голову Тернополя в цьому повідомленні спецслужби не було жодного слова.

Редакція Politerno також повідомляє, що цей фейковий матеріал запустили платною рекламою у фейсбуці. Її проплатили із фейсбук-сторінки, яка також повністю нагадує сторінку спільноти «Тернопіль сьогодні».

Редакція повідомила, що перебуває в комунікації з працівниками СБУ з приводу появи фейкового сайту.

Нагадаємо, у квітні редакція Obozrevatel повідомила, що в мережі з'явилась фальшива сторінка, яка візуально імітує вигляд сайту, однак містить фейкові новини, спрямовані на сіяння зневіри серед українців. Ці фейкові новини рекламують у соцмережах. Редакція звернулась до СБУ.

Напередодні Інститут масової інформації помітив, що в мережі з'явився фейковий ресурс, який імітує інтерфейс і логотип видання «Українська правда», однак має інший домен — pravda-ua.com. Сайт зареєстрували 12 лютого через американську компанію. На ньому розмістили буцімто колонку публіциста Павла Казаріна про те, як українські командири «наживаються на смертях».

Раніше редакція «РБК-Україна» звернулася до кіберполіції через підробку їхнього сайту та фейковий матеріал із критикою Головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного. 

Фото: Politerno

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY