detector.media
Валерія Буняк
«Детектор медіа»
09.05.2023 20:16
Уряд зробить публічними дані про закупівлю харчів для армії
Уряд зробить публічними дані про закупівлю харчів для армії
Водночас інформація про закупівлю зброї, техніки й іншої продукції оборонного призначення під час воєнного стану залишатиметься закритою.

Уряд під час засідання 9 травня змінив підходи до оборонних закупівель. Про це йдеться на порталі Кабміну.

Під час воєнного стану закупівлі оборонної продукції розділять на дві групи. До першої, зокрема, належатиме зброя, техніка й інша продукція оборонного призначення, інформація про які залишиться закритою. 

«Друга група — це, наприклад, продукти харчування для нашої армії. Відтепер замовник буде заздалегідь оприлюднювати оголошення про таку закупівлю, і це оголошення включатиме інформацію про орієнтовні обсяги, умови та терміни поставок», — сказав прем'єр-міністр України Денис Шмигаль.

Окрім цього, в електронній системі будуть оприлюднюватися звіти про закупівлю, навіть якщо вона укладалася без неї.

Нагадаємо, 21 березня президент Володимир Зеленський підписав закон про запровадження прозорості в оборонних закупівлях, який Верховна Рада прийняла 24 лютого. Закон зобов'язує оприлюднювати в системі Prozorro ціни, за якими оборонні замовники купують незбройні товари для військових.

Законопроєкт ініціювали наприкінці січня за підсумками засідання комітету щодо ймовірної корупції в Міністерстві оборони під час закупівлі послуг харчування для військовослужбовців.

У січні видання «Дзеркало тижня» опублікувало матеріал журналіста Юрія Ніколова про те, що Міноборони нібито закуповує продукти для військових за цінами, значно вищими, ніж у магазинах Києва. 

На тлі звинувачень у зловживаннях при закупівлі харчів для військових подав у відставку заступник міністра оборони В’ячеслав Шаповалов. Звільнили також керівника департаменту держзакупівель Богдана Хмельницького. 1 лютого стало відомо, що Офіс генпрокурора повідомив про підозру В'ячеславу Шаповалову, Богдану Хмельницькому та колишньому заступнику директора держпідприємства «Промоборонекспорт» Володимиру Терещенку.

Того ж дня міністр оборони Олексій Резніков пообіцяв забезпечити громадський контроль над закупівлями харчування, речового майна та палива для армії. Він визнав, що представники Міноборони «не були достатньо відкритими», і запевнив, що вони «зробили висновки з цієї історії». 

11 квітня міністр Резніков своїм наказом затвердив склад громадської антикорупційної ради при Міноборони, відібраний на онлайн-голосуванні.

Фото: Урядовий портал

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY