«Хижацька поведінка військової хунти»: Макрон звинуватив РФ в антифранцузькій пропаганді в Африці

«Хижацька поведінка військової хунти»: Макрон звинуватив РФ в антифранцузькій пропаганді в Африці

21 Листопада 2022
2015
21 Листопада 2022
12:40

«Хижацька поведінка військової хунти»: Макрон звинуватив РФ в антифранцузькій пропаганді в Африці

2015
Змагаючись із Францією за вплив у деяких африканських країнах, РФ зображує її колоніальною силою.
«Хижацька поведінка військової хунти»: Макрон звинуватив РФ в антифранцузькій пропаганді в Африці
«Хижацька поведінка військової хунти»: Макрон звинуватив РФ в антифранцузькій пропаганді в Африці

Президент Франції Емманюель Макрон звинуватив Росію у підживленні антифранцузької пропаганди в Африці для реалізації власних «хижацьких» амбіцій в африканських країнах.

Як передає Reuters, про це Макрон сказав за лаштунками саміту франкомовних країн у Тунісі, коли його попросили прокоментувати слова критиків, які заявляють, що Франція зловживає своїми економічними й політичними зв’язками у колишніх колоніях заради власних інтересів.

«Таке сприйняття підживлюється іншими і є політичним проєктом. Я не дурень: багато впливових діячів, які іноді висловлюються у ваших програмах, отримують гроші від росіян. Ми знаємо, хто вони», — зазначив Макрон в інтерв’ю каналу TV5 Monde.

«Низка гравців, які хочуть збільшити свій вплив у Африці, робить це, аби завдати шкоди Франції, її мові, аби посіяти сумніви та передусім задовольнити певні власні інтереси», — додав він.

У минулому Франція була колоніальною силою на більшості територій західної та центральної Африки, має тривалі військові зв’язки у франкомовній частині континенту, а французькі збройні сили вже десять років перебувають у Малі в рамках контртерористичної операції.

Критики вважають, що операція Франції є провалом, і звинувачують її у поглибленні нестабільності в регіоні.

Останніми роками Франція також змагалася за вплив із Росією з огляду на присутність ПВК «Вагнер» у кількох африканських державах, зокрема в Центральноафриканській республіці та Малі.

Париж був змушений відвести війська з Малі після того, як у 2020 році малійські збройні сили вчинили заколот і захопили владу на тлі погіршення відносин із Францією. Після цього військове керівництво запросило в країну ПВК «Вагнер», аби та допомогла їм перемогти бойовиків-ісламістів у десятирічній боротьбі, та порвало зв’язки з Францією.

Росія заявляла, що ПВК «Вагнер» не представляє російську державу й не отримує від неї фінансування. Втім, ЄС запровадив санкції проти «Вагнера», звинувативши організацію у проведенні підпільних операцій від імені російського уряду.

У минулорічному звіті ООН ішлося, що російські військові інструктори та місцеві формування в Центральноафриканській республіці застосовують надмірну силу до мирного населення, чинять убивства і масові пограбування цивільних.

Кремль заявив, що інформація про участь російських інструкторів у вбивствах і пограбуваннях, від яких потерпає багата на золото й діаманти країна з населенням 4,7 мільйона людей, є брехнею.

На саміті франкомовних країн у Тунісі Макрон назвав поведінку Росії «хижацькою».

«Варто лише подивитися на те, що відбувається в Центральноафриканській республіці чи деінде, аби зрозуміти, що проєкт, який там втілює Росія, відсунувши Францію, є проєктом хижацького полювання», — сказав Макрон. «Це відбувається за участі російської військової хунти», — додав він.

Детальніше про інформаційну війну Кремля у країнах Глобального Півдня читайте у матеріалі Діани Буцко.

Фото: скриншот з відео EU27, ІМІ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2015
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Ігор
536 дн. тому
Очікувані наслідки маразма Байдена і його корумпованого синка. Байден жахливо прорахувався, дискредитував демократичні цінності і об'єднав всі тоталітарні режими. Доброчесність програє, а Зло головує. Використання корумпованих бородатих православних поганців для відновлення справедливості, це забруднити її. Зло має всі підстави заперечувати використання проти нього іншого зла. Зараз би Тайвань Корея або Куба з Нікарагуа щоб подвійні стандарти програли. Якщо ми, як другого сорту, страждаємо - то навіщо нам першосортні елітні? Нехай мають нашу долю.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду