detector.media
Світлана Остапа
«Детектор медіа»
24.04.2023 19:20
Рада Європи планує підтримувати Нацраду, Суспільного мовника та саморегуляцію медіа
Рада Європи планує підтримувати Нацраду, Суспільного мовника та саморегуляцію медіа
У Києві презентували План дій Ради Європи для України «Стійкість, відновлення та відбудова» 2023–2026 роки.

24 квітня у Києві презентували План дій Ради Європи для України, який розроблено на основі діалогу з українською владою та іншими суб’єктами, відповідно до керівних принципів процесу відновлення України («Принципи Лугано»).

Серед інших були запропоновані заходи, які стосуються захисту свободи думки і свободи медіа. Їх мета — сприяти плюралістичному медійному середовищу в Україні через гармонізацію правової бази відповідно до європейських стандартів.

Зокрема пропонується:  

Керівниця програми відділу співробітництва у сфері свободи слова департаменту інформаційного суспільства Ради Європи Лейла Жданова у своєму виступі відзначила важливість ухвалення закону «Про медіа» в Україні, нагадавши про велику експертну підтримку РЄ при його підготовці. Вона сказала, що Рада Європи наступні кілька років сприятиме в Україні плюралізму медіа, захисту журналістів, створенню рамок для покарання за воєнні злочини. Для цього офіс Ради Європи в Україні тісно співпрацюватиме з державними і правоохоронними органами, офісом омбудсмана, Нацрадою, Суспільним мовником, громадськими організаціями.

План дій Ради Європи передбачає підтримку програми реформ у рамках європейської перспективи України і намагання поєднати європейську перспективу та процес відновлення. Нагадаємо, Рада Європи 23 червня 2022 року ухвалила рішення надати Україні статус кандидата в ЄС.

План дій передбачає чотирирічну програму співпраці та забезпечує гнучкість, необхідну для реагування на мінливі потреби у поточному нестабільному контексті та середовищі високого ризику, пов’язаному з війною. Документ оновлюватиметься відповідно до ситуації в країні, щоб адаптувати пріоритети до нових потреб.

Загальний бюджет чотирирічної програми співпраці становить орієнтовно 50 мільйонів євро. Успіх виконання завдань цього документа оцінюватиметься спільно Радою Європи та органами державної влади України.

У заході взяли участь виконувачка обов’язків голови офісу Ради Європи Олена Литвиненко, директор директорату з координації програм Ради Європи Клаус Нойкірх та інші представники РЄ, перший заступник голови Верховної Ради Олександр Корнієнко, народні депутати, заступники міністрів, мери міст, керівники громадських організацій.

Фото Офісу Ради Європи в Україні

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY