У Раді Європи закликали уряди забезпечити більший захист медіа та журналістів

У Раді Європи закликали уряди забезпечити більший захист медіа та журналістів

3 Травня 2022
927
3 Травня 2022
16:43

У Раді Європи закликали уряди забезпечити більший захист медіа та журналістів

927
«Рік за роком ми спостерігаємо тривожну тенденцію зростання загроз свободі засобам масової інформації по всьому континенту», – йдеться в заяві.
У Раді Європи закликали уряди забезпечити більший захист медіа та журналістів
У Раді Європи закликали уряди забезпечити більший захист медіа та журналістів

Генеральна секретарка Ради Європи Марія Пейчинович-Бурич закликала уряди європейських держав забезпечити більший захист медіа та журналістів, щоб вонни допомагали захищати демократію. Про це йдеться у її заяві з нагоди Всесвітнього дня свободи преси.

«У ці критичні часи, коли наші демократії стикаються з багатьма проблемами, такими як широко розповсюджена дезінформація, урядам необхідно терміново створити середовище, яке дозволить якісним медіа виконувати свою роль "четвертої влади", важливої ​​опори демократії, яка забезпечує, щоб громадяни мали доступ до різноманітних і незалежних джерел новин і могли активно брати участь у житті суспільства, роблячи свідомий вибір.

Умови, в яких працюють журналісти у багатьох країнах, стали дуже складними, і вони часто зазнаються насильства та залякування. Рік за роком ми спостерігаємо тривожну тенденцію зростання загроз свободі засобам масової інформації по всьому континенту, як показує остання доповідь 15 організацій, що займаються свободою ЗМІ, які працюють із платформою Ради Європи з безпеки журналістів», – йдеться в заяві.

За словами Марії Пейчинович-Бурич, викликає занепокоєння, що рішення Європейського суду з прав людини виявляють стійкі недоліки певних національних правових рамок захисту свободи вираження поглядів та нездатності національних судів ураховувати вимоги Європейської конвенції з прав людини в тлумаченні національного законодавства.

Крім того, є велика і зростаюча кількість судових рішень з питань свободи вираження поглядів, які очікують на виконання, – станом на кінець 2021 року їх було понад 300.

«Уряди європейських держав повинні довести свою відданість дотриманню та заохоченню свободи вираження поглядів шляхом зміцнення своїх національних законодавств, щоб ці права могли бути повною мірою реалізовані, включаючи конкретні заходи для забезпечення того, щоб журналісти могли безпечно виконувати свою роботу – і повністю та своєчасно виконувати рішення Суду щодо свободи», – сказано в заяві генеральної секретарки Ради Європи.

Нагадаємо, у Всесвітній день свободи преси, 3 травня, МЗС України подякувало українським та міжнародним журналістам, які у складних умовах, часто ризикуючи власним життям, працюють у зонах бойових дій, аби донести правду про воєнні злочини РФ в Україні. Також міністерство закликало міжнародну спільноту розширювати санкції проти російських пропагандистських ЗМІ.

Ілюстрація: unsplash

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
927
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду