Міносвіти звернулось до поліції через імовірну підробку Спартаком Субботою документів про освіту

Міносвіти звернулось до поліції через імовірну підробку Спартаком Субботою документів про освіту

11 Травня 2023
8958
11 Травня 2023
10:29

Міносвіти звернулось до поліції через імовірну підробку Спартаком Субботою документів про освіту

8958
МОН заявило, що не видавало Субботі свідоцтва про нострифікацію іноземного диплому, а відомості про його диплом магістра відсутні в державному реєстрі.
Міносвіти звернулось до поліції через імовірну підробку Спартаком Субботою документів про освіту
Міносвіти звернулось до поліції через імовірну підробку Спартаком Субботою документів про освіту

Міністерство освіти і науки України заявило, що не видавало блогеру Спартаку Субботі свідоцтва про визнання в Україні іноземного документа про освіту, а відомості про диплом магістра, копія якого прикладена до атестаційної справи Субботи, відсутні в Реєстрі документів про освіту в ЄДЕБО. МОН звернулося до поліції з проханням перевірити можливий факт підроблення та зумисного використання підроблених документів, ідеться в повідомленні міністерства.

МОН повідомило, що отримало запит на публічну інформацію про достовірність копій документів про освіту та свідоцтва про визнання в Україні іноземного документа про освіту, виданих на ім’я Субботи Спартака Олександровича.

Під час перевірки МОН з’ясувало, що в матеріалах атестаційної справи щодо присудження наукового ступеня Субботі С.О. присутні копії документів, завірені належним чином.

Тоді міністерство надіслало запити до ДП «Інформаційно-іміджевий центр» та ДП «Інфоресурс», щоб підтвердити, чи наявні вказані документи про освіту в реєстрах.

Отримавши відповідь від обох державних підприємств, МОН повідомило, що відомості про диплом магістра, копія якого додана до атестаційної справи, у Реєстрі документів про освіту в Єдиній державній електронній базі з питань освіти (ЄДЕБО) відсутні, а зазначене у справі свідоцтво про визнання в Україні іноземного документа про освіту міністерство не видавало.

«Цю інформацію ми вже передали до Національної поліції України з проханням перевірити можливий факт підроблення та зумисного використання підроблених документів Субботи Спартака Олександровича», — йдеться в повідомленні МОН.

Напередодні, 10 травня, блогер Спартак Суббота опублікував на своєму ютубі відео, в якому заперечив інформацію із розслідування про те, що він міг брехати про факти зі своєї біографії, зокрема про свою освіту.

Як передає hromadske, у відео він показав документи, схожі на диплом, зокрема диплом «магістра» з Університету Ніцци. Суббота запевнив, що він нострифікував цей диплом, прикріпивши свідоцтво про це від Міносвіти. Він не прокоментував інформацію про навчання в університеті Богомольця, де раніше заявили, що не мають даних про здобуття ним освіти.

Суббота показав низку дипломів про проходження програми з когнітивно-поведінкової терапії, але не надав доказів здобуття відповідної акредитації. Він також ствердив, що є членом міжнародних об'єднань, зокрема громадської організації The Academy of Cognitive & Behavioral Therapies.

Суббота заявив, що розслідувачі не знайшли його робіт у наукових базах, бо для цього начебто потрібно авторизуватися, і показав скриншот свого профілю в науковій базі Scopus, на якому видно дві його роботи, позначені як препринт. У відео Суббота заперечив свій зв'язок із ОПЗЖ і не коментував своє ім'я.

Нагадаємо, 11 квітня онлайн-медіа «Свідомі» опублікувало розслідування психотерапевта Іллі Полудьонного про блогера та експерта в галузі психології Спартака Субботу. Факти, які навів автор розслідування, свідчать, що Суббота нібито вдається до брехні, щоб вибудовувати і підтримувати імідж досвідченого фахівця-психотерапевта.

Полудьонний навів факти, які свідчать про таке:

  • протягом майже пʼяти років Спартак Суббота публічно позиціонував себе як кандидат психологічних наук, не маючи цього ступеня;
  • Суббота не має медичної освіти, не є психіатром і медичним психологом, як зазвичай презентує себе у подкастах;
  • Суббота поширює антинаукову інформацію;
  • порушував професійну етику.

«Детектор медіа» звернувся по коментар до Спартака Субботи, але так і не отримав від нього відповіді.

Згодом Медичний університет імені О. Богомольця у відповідь на запит «Бабеля» повідомив, що не володіє інформацією щодо освіти Субботи Олександра Олександровича або Спартака Субботи.

Читайте також: 

Нещодавно Суббота заявив, що продовжуватиме вести ютуб-проєкт «Подкаст-терапія»

«Детектор медіа» у минулому опублікував одну колонку Субботи. Наша редакція наразі вирішила прибрати цей текст із сайту і дочекатися прояснення ситуації.

Фото: Спартак Суббота / фейсбук

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8958
Читайте також
14.04.2023 13:00
Анастасія Платонова
для «Детектора медіа»
3 716
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Ольга
344 дн. тому
Хто тільки не намагається стати нашими вчителями, наставником, поводирями! Всяка навалоч і пройдисвіти. І є такі інфантили, що повідкривали роти і слухають відвертих неуків і брехунів. У вас що - немає власного розуму?
Orest
345 дн. тому
"Наукове товариство" України поповнилося новим "члєном" . До когорти проффесора-зрадника януковича з кандидатом у науку , зрадником кивою додався ще один кандидат . Маю таку думку, що оті всі "науковці" були і є вульгарними співробітниками московитських спецслужб, - ФСБ, ГРУ МО РФ, СВР, тощо. Vulgarus -звичайний. А державі Україна конче потрібно реформувати свою службу контррозвідки, гнати звідти дармоїдів які займаються чортибатька зна чим, але тільки не тим, щоби зрадників типу киви не тягнули на посаду аж зам міністра МВС. Адже ті , хто призначав злочинця киву з непогашеною судимістю на посади у МВС , спокійнісінько собі продовжують жити в Україні.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду