Закарпатська журналістка Олена Мудра заявила про тиск після виходу її розслідування — ІМІ

Закарпатська журналістка Олена Мудра заявила про тиск після виходу її розслідування — ІМІ

15 Березня 2023
6769
15 Березня 2023
11:58

Закарпатська журналістка Олена Мудра заявила про тиск після виходу її розслідування — ІМІ

6769
Розслідувачка вже звернулася до поліції.
Закарпатська журналістка Олена Мудра заявила про тиск після виходу її розслідування — ІМІ
Закарпатська журналістка Олена Мудра заявила про тиск після виходу її розслідування — ІМІ

Журналістка-розслідувачка із Закарпаття Олена Мудра 6 березня у виданні «Закарпаття онлайн» опублікувала статтю про кадрові зміни в Державній екологічній інспекції в Закарпатській області. Стаття вийшла під заголовком «ДЕІ Закарпаття очолив колишній УЗЕшник і спадкоємець кримінального будівництва на Буковелі Михайло Банк». Після цього Мудра зазнала тиску та зіткнулася із неправомірним використанням її персональних даних. Про це повідомляє Інститут масової інформації, до якого звернулася журналістка.

Як розповіла Мудра, після виходу матеріалу вона надіслала запити до ДЕІ Закарпаття з проханням до новопризначеного керівника держекоінспекції прокоментувати факти, які виклала у своїй публікації.

9 березня, за словами розслідувачки, у фейсбук-спільнотах «Ужгород» та «Виноградів» з’явилися щодо неї публікації дискредитаційного характеру від невідомого користувача соцмережі. У цих дописах були викривлені подробиці її професійної діяльності та життя її сім’ї, зокрема батьків, які неможливо отримати з відкритих джерел.

Олена була змушена звернутися до поліції із заявою про переслідування з метою впливу на неї та перешкоджання виконанню її законної професійної діяльності.

10 березня сектор дізнання Ужгородського районного управління поліції ГУНП у Закарпатській області за викладеними фактами вніс відомості до ЄРДР з правовою кваліфікацією ч. 2 ст. 171 КК України («Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів»), повідомляє ІМІ.

Згодом ці публікації у фейсбук-спільнотах були видалені, додала розслідувачка, яка тим не менш встигла зробити скриншоти, які надала ІМІ.

Журналістка хоче надати ситуації публічності, оскільки її персональні дані та дані її батьків збирали, на її думку, компетентні люди для передання третім особам. Останні ж використали та поширили їх, щоб спаплюжити її репутацію та залякати.

«Я хочу привернути увагу до проблеми, коли фігуранти розслідувань переходять розумну межу у своїх намаганнях змусити журналіста замовчати, відмовитися від своєї роботи або зробити лояльним. Протягом останнього року меншою мірою, а також під час зустрічей з героями матеріалів для коментарів чи з їхньої ініціативи після публікацій я вже зазнавала, скажімо, “м’якшого” тиску. Однак після цього випадку я починаю перейматися, щоб наступним кроком не були погрози чи насильство», — зазначила Олена Мудра у коментарі ІМІ.

Фото: Олена Мудра / Facebook; скриншоти / ІМІ

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6769
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду