detector.media
Роман Мельник
«Детектор медіа»
11.04.2023 14:20
У мережі з'явився фейковий сайт Obozrevatel з новинами про «зраду» союзників. Видання звернулось в СБУ
У мережі з'явився фейковий сайт Obozrevatel з новинами про «зраду» союзників. Видання звернулось в СБУ
Фейковий сайт повністю імітує вигляд сторінки Obozrevatel, але має інший домен і суцільну «зраду» в публікаціях. Напередодні подібний випадок стався з «УП».

Obozrevatel повідомляє, що в мережі почали поширювати фальшиву сторінку, яка візуально імітує вигляд сайту видання, однак містить фейкові новини, спрямовані на сіяння зневіри серед українців. Ці фейкові новини рекламують у соцмережах. Редакція звернулась до СБУ.

Візуально сторінка з фейк-новинами повністю копіює вигляд сайту Obozrevatel й дані авторів, проте Крім того, відрізняється адреса сайту.

«Візуально все підлаштовано під дизайн нашого сайту, проте адреса зрадницької "новини" відрізняється. Перейшовши за посиланням не в день так званої публікації, одразу впадає в очі, що сайт не оновлювався (а такого бути не може), на ньому всі новини датовані лише одним днем і приблизно в той час, коли шахраї "малювали" свій фейк», — пише Obozrevatel.

Публікації на цій сторінці, як пише редакція, є «типовою російською ІПСО, яка поширюється саме на тлі новин про контрнаступ ЗСУ». Неправдиві «матеріали» не містить жодних посилань на будь-які джерела. У них використовують розмиті фото з мережі, які не відповідають навіть суті видуманого тексту.

Крім того, відрізняється адреса сайту.

Адреса фейкової сторінки

Справжня адреса сайту Obozrevatel

Крім того, як повідомляє редакція, шахраї створюють сторінки у соцмережі з проплаченою рекламою, яка за лінком із «яскравою» картинкою веде на сайт-клон видання.

Так, користувач соцмереж Юрій Конкевич розповів, що впродовж кількох днів зустрічає у фейсбуці таргетовану рекламу з новиною про те, як «союзники нас зливають». За його словами, шахраї діють за класикою жанру: весела карикатура замість фото, короткий текст зі згадкою західного видання і лінк на фейкову сторінку Obozrevatel.

Obozrevatel повідомляє, що офіційно звернувся до Служби безпеки України з проханням вжити відповідних заходів.

Відзначимо, випадок із фейковою сторінкою-клоном Obozrevatel не єдиний. Напередодні Інститут масової інформації помітив, що в мережі з'явився фейковий ресурс, який імітує інтерфейс і логотип видання «Українська правда», однак має інший домен — pravda-ua.com Сайт зареєстрували 12 лютого через американську компанію. На ньому опублікували буцімто колонку публіциста Павла Казаріна про те, як українські командири «наживаються на смертях».

Раніше редакція «РБК-Україна» звернулася до кіберполіції через підробку їхнього сайту та фейковий матеріал із критикою Головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного. 

У лютому також стало відомо, що сторінками видання Ukraїner у Facebook заволоділи зловмисники. Майже тиждень команда намагалася їх відновити. За словами засновника Ukraїner Богдана Логвиненка, фейсбук є для видання одним з основних майданчиків, утім, масована кібератака на ресурси змусила замислитися над відмовою від цієї соціальної мережі. 

Колаж та скриншоти: Obozrevatel

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY