detector.media
Валерія Буняк
«Детектор медіа»
01.04.2023 10:10
У США закликали всіх американців, зокрема журналістів, виїхати з Росії
У США закликали всіх американців, зокрема журналістів, виїхати з Росії
Джон Кірбі: Це не найкраще місце для вас, навіть якщо ви працюєте журналістом.

Адміністрація президента США Джо Байдена закликала своїх громадян, зокрема журналістів, залишити територію Росії. Про це в коментарі CNN сказав речник Ради національної безпеки США Джон Кірбі.

Представники США назвали звинувачення Росії в шпигунстві проти заарештованого в Росії журналіста The Wall Street Journal  Евана Гершковича «смішними» і «абсолютно безглуздими». 

Як розповів Кірбі, наразі США не отримали консульського доступу до Гершковича, однак продовжують над цим працювати.

У CNN нагадали, що раніше громадян США застерегли від поїздок до Росії. Вже в п'ятницю, 31 березня, речник Ради національної безпеки держави зазначив, що ці рекомендації стосуються навіть журналістів, які працюють в країні-агресорі.

«Американцям зараз не час бути в Росії. Якщо ви зараз у Росії — у справах чи у відпустці, будь-яка подорож — вам потрібно виїхати зараз. Це не найкраще місце для вас, навіть якщо ви працюєте журналістом. Росія зараз є ворожим середовищем для американських громадян. І вам пора їхати, якщо ви там», — сказав Кірбі.

30 березня 2023 року ЗМІ повідомили про затримання журналіста The Wall Street Journal Евана Гершковича у російському Єкатеринбурзі. ФСБ РФ заявила, що журналіст нібито «збирав свідчення про підприємство російського ВПК».

Того ж дня Лефортовський суд Москви заарештував Гершковича в справі про «шпигунство».

За даними російської служби «Радіо Свобода», Гершкович до затримання кілька тижнів перебував у Єкатеринбурзі. Місцевий активіст Ярослав Ширшиков, який супроводжував його у поїздці, повідомив, що Гершкович їздив писати про ставлення росіян до війни і про вербування місцевих жителів у «ПВК Вагнер». Це ж стверджує, посилаючись на свої місцеві джерела, і колишній єкатеринбурзький журналіст Дмітрій Козелєв, який наразі перебуває в еміграції.

Редакція The Wall Street Journal заперечила звинувачення ФСБ та вимагає негайно звільнити Гершковича.

Міжнародна організація «Репортери без кордонів» засудила затримання в Росії за звинуваченням у шпигунстві журналіста The Wall Street Journal Евана Гершковича.

Євросоюз та Сполучені Штати Америки відреагували на затримання Гершковича. Зокрема, у Білому домі назвали звинувачення у «шпигунстві» Гершковичу безпідставними. Там вважають,що росіяни затримали громадянина США, щоби мати додаткові важелі для переговорів.

Гершкович близько шести років живе в Москві, висвітлюючи події в Росії та Україні для The Wall Street Journal. Раніше він працював в Agence France-Presse, The Moscow Times і The New York Times. Останню статтю за авторством Гершковича The Wall Street Journal опублікувала 28 березня.

Фото: Getty

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY