detector.media
Роман Мельник
«Детектор медіа»
30.03.2023 15:29
ЗМІ: Суд у Франції відмовив в екстрадиції українського бізнесмена Жеваго
ЗМІ: Суд у Франції відмовив в екстрадиції українського бізнесмена Жеваго
Жеваго затримали у грудні в Куршевелі, але відпустили згодом під заставу. В Україні його підозрюють у розтраті 113 млн доларів банку «Фінанси та Кредит».

Суд у Франції вирішив, що українського бізнесмена Костянтина Жеваго не потрібно екстрадувати до України. Про це повідомляє Reuters та «Українська правда», посилаючись на слова представника Жеваго. 

Джерело «УП» в правоохоронних органах підтвердило, що таке рішення було ухвалено судом у Шамбері. 

Зазначається, що суд ухвалив рішення 30 березня «після ретельного розгляду всіх матеріалів справи, з урахуванням усіх доказів та аргументів, які надала сторона захисту».

На переконання Жеваго, ухвала французького суду «підтверджує, що справа проти нього є політичною і не має юридичного підґрунтя».

«Це переслідування має політичний мотив та явні ознаки піар-кампанії державних правоохоронних органів. Сподіваюся, що ДБР і Генпрокуратура нарешті вислухають мої аргументи та будуть дотримуватися закону під час розгляду цієї справи надалі», — наводять слова Жеваго.

28 грудня минулого року ДБР повідомило про затримання Жеваго на гірськолижному курорті Куршевель у Франції. Україна вимагає екстрадиції бізнесмена. 

Вже у січні французький суд у місті Шамбері вирішив звільнити бізнесмена під заставу в 1 мільйон євро до слухання справи про його екстрадицію в Україну.

Адвокати бізнесмена заявляли, що Україна начебто не може гарантувати проведення справедливого судового процесу в умовах воєнного стану, а також безпеку Костянтина Жеваго у час постійних загроз з боку російської армії.

Нещодавно господарський суд у Києві заарештував активи Костянтина Жеваго на 46 млрд гривень у межах позову Фонду гарантування вкладів. За даними установи, Жеваго приховував факт володіння майном, за рахунок якого у майбутньому можуть бути задоволені позовні вимоги Фонду.

27 вересня 2019 року екснардепу повідомили про підозру у рамках розслідування кримінального провадження про розтрату 113 млн доларів АТ «Банк "Фінанси та Кредит"». За запитом ДБР Інтерпол оголосив його у міжнародний розшук. 

Невдовзі Костянтин Жеваго заявив, що ЗМІ поширили недостовірну інформацію про те, що ДБР планує затримати його та екстрадувати. Про це з посиланням на пресслужбу та адвоката бізнесмена повідомив канал «Еспресо», 25% якого належить синові бізнесмена Івану Жеваго.  

У грудні 2017 року у структурі власності телеканалу «Еспресо» відбулися зміни. Експрем'єр Арсеній Яценюк, дружина колишнього глави МВС Арсена Авакова Інна Авакова та дружина народного депутата Миколи Княжицького Лариса Княжицька відчужили свої частки у статутному капіталі телеканалу на користь компанії Atmosphere Entertainment, кінцевим власником якої є Іван Жеваго, син Костянтина Жеваго.

Фото: Ferrexpo

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY