detector.media
Ярослав Зубченко
«Детектор медіа»
09.03.2023 18:29
Республіканці в Палаті представників США звинуватили «Голос Америки» в замовчуванні сумнівної кадрової політики
Республіканці в Палаті представників США звинуватили «Голос Америки» в замовчуванні сумнівної кадрової політики
«Голос Америки» начебто цензурував у своїй публікації згадку про кадровий скандал

Голова комітету із закордонних справ Палати представників Конгресу США Майкл Маккол 8 березня звернувся з листом до Аманди Беннет, очільниці Агентства США з глобальних медіа, яке опікується, серед іншого, «Голосом Америки». Про це повідомляє сайт Комітету

У своєму зверненні республіканський лідер звинувачує «Голос Америки» в цензурі публікації від 25 лютого 2023 року. Тоді видання анонсувало, що на час розслідування відравляє в оплачувану відпустку Гаррі Княгницького та Дарію Давидову, двох журналістів Російської служби «Голосу Америки», що раніше займалися російською пропагандою. Датальніше про це читайте тут:

Російська служба «Голосу Америки» взяла на роботу пропагандиста НТВ, який знімав сюжети про «ополченцев»

Майкл Маккол закидає журналістам, що ті змінили бекграунд оригінальної публікації. У першій версії тексту про відсторонення російських журналістів «Голос Америки» описував також інший кадровий скандал — історію 2020 року про співробітницю Іранської служби. Вона була звільнена після звинувачень у корупції, але після зміни керівництва Агентства США з глобальних медіа (після перемоги на виборах президента Джо Байдена) виправдана розслідуванням та відновлена на посаді. Також у публікації йшлося про те, що Майкл Маккоп написав листа керівництву Агентства США з глобальних медіа з проханням надати документи та іншу інформацію, які пояснювали б повернення журналістки на роботу. 

В актуальній версії цього тексту інший бекграунд: з нього зникло ім’я журналістки та деталі звинувачень, натомість став помітнішим акцент на виправдальному розслідуванні: «[Звільнення журналістів] було актом помсти проти інформаторів». Згадка про вимогу голови Комітету із закордонних справ надати додаткову інформацію залишилася, проте без імен та деталей. 

Майкл МакКол звинувачує «Голос Америки» в тому, що, прибираючи інформацію з сайту, видання обіцяло  її «додатково перевірити». Але на ділі жодного контексту буцімто не додалося й оновлена інформація начебто лише цензурувала критику «Голосу Америки» та Агентства США з глобальних медіа. 

Республіканський голова комітету із закордонних справ вважає такі дії «відкритим порушенням вимог щодо редакційної незалежності, чесності та об’єктивності, про які йдеться у статуті Агенції». Та просить надати ряд документів, зокрема, переписку з приводу цієї публікації та опис процедур «Голосу Америки» щодо перевірки опублікованих матеріалів. 

Зазначимо, що Аманда Беннет, очільниця Агентства США з глобальних медіа, сьогодні братиме участь у слуханнях комітету Палати представників Конгресу США з асигнувань. Вони відбудеться 9 березня о 21:30 за київським часом. 

Нагадаємо, що в лютому цього року навколо «Голосу Америки» виник кадровий скандал через прийом на роботу двох російських пропагандистів — Гаррі Княгницького та Дарії Давидової. 

Гаррі Княгницький — це колишній кореспондент НТВ, який знімав пропагандиські сюжети про російсько-українську війну. Зокрема, йому належить матеріал під назвою «Геноцид и уничтожение»: жители Донбасса в ужасе от действий украинской армии». А також сюжети про «терориста» Олега Сенцова та «входження» Криму у склад Росії. 

Дарії Давидовій, як повідомляв Kyivpost, колеги закидають легітимізацію незаконного референдуму про анексію Криму. За інформацією джерел «ДМ», мова йде про один її текст з окупованого Криму для видання «Русский репортер».

«Детектор медіа» звертався з запитанням до «Голосу Америки», чому там взяли на роботу колишнього пропагандиста Гаррі Княгницького, та яким бачать його майбутнє у структурі мовника. На що наша редакція отримала відповідь: «Протягом десятиліть «Голос Америки» наймав досвідчених журналістів із репресивних суспільств, у тому числі з Росії. Усі журналісти «Голосу Америки» працюють під редакційним наглядом і керівництвом, що гарантує, що вся їхня робота відповідає найвищим стандартам журналістики та нашому статуту. Робота Княгницького, як і інших журналістів «Голосу Америки», проходить суворий процес редагування інформаційного агентства».

Українські медійники, опитані «Детектором медіа», вважають комунікацію «Голосу Америки» з приводу призначення Гаррі Княгницького «відпискою», «знущанням», «приєднанням до злочину» та «сигналом іншим пропагандистам».

Медіарух закликав «Голос Америки» звільнити російського пропагандиста Гаррі Княгницького, провести внутрішнє розслідування з приводу того, як він зміг отримати посаду у виданні, та опублікувати результати такої перевірки.


24 лютого «Голос Америки» відправив Гаррі Княгницького та Дарію Давидову в оплачувану відпустку

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY