90% російськомовних жителів України не зазнавали утисків через мову – опитування КМІС

90% російськомовних жителів України не зазнавали утисків через мову – опитування КМІС

27 Травня 2022
1664
27 Травня 2022
12:02

90% російськомовних жителів України не зазнавали утисків через мову – опитування КМІС

1664
Зокрема, так відповіли 85% етнічних росіян, що проживають в Україні.
90% російськомовних жителів України не зазнавали утисків через мову – опитування КМІС
90% російськомовних жителів України не зазнавали утисків через мову – опитування КМІС

90% опитаних російськомовних мешканців України не зазнавали утисків через мову. Про це свідчать результати опитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС) щодо сприйняття окремих аспектів російсько-української війни, зокрема, наративів російскої пропаганди.

Респондентам пропонували вісім пар тверджень, які описують різні аспекти війни Росії проти України. У кожній парі одне з тверджень було проросійським, а друге – проукраїнським. Респондент мав обрати одне з тверджень і визначитися, наскільки з ним погоджується.

За результатами, у 7 з 8 випадків не менше 85% респондентів стверджували, що поділяють саме проукраїнську позицію. У цих же парах не більше 8-9% дотримувалися проросійської інтерпретації.

Наприклад, не менше 85% респондентів вважають, що в Україні немає утисків російськомовного населення (зокрема, так вважають 85% етнічних росіян і 90% російськомовних жителів України); що Україна має власну тривалу історію становлення та державності, а не є «штучним» витвором радянської влади (97%); що західні держави не хотіли і не провокували Україну на війну проти Росії (85%), що заяви про «нацистів» у владі України є вигадкою (89%); що війна почалася через прагнення Росії підкорити Україну, а не через справедливі претензії (94%); що російські війська навмисно атакують цивільну інфраструктуру та цивільних осіб (89%); що російська армія є винною у руйнації цивільної інфраструктури і появі жертв серед мирного населення (96%).

Найменше згоди серед респондентів – щодо того, чи бажають мешканці Донбасу залишатись частиною України. 73% вважають, що так, причому стільки ж – 73% – власне жителів Донбасу кажуть, що більшість хоче лишатися в Україні.

Опитування проводилось 19-24 травня 2022 року методом телефонних інтерв’ю з використанням комп’ютера на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів (з випадковою генерацією телефонних номерів та подальшим статистичним зважуванням). Опитано 2009 респондентів віком від 18 років, що мешкають у всіх регіонах України (крім АР Крим) і на момент опитування перебували на території України (у межах, які контролювалися владою України до 24 лютого 2022 року).

За звичайних обставин статистична похибка такої вибірки (з імовірністю 0,95 і з врахуванням дизайн-ефекту 1,1) не перевищувала 2,4% для показників, близьких до 50%, 2,1% – для показників, близьких до 25%, 1,5% – для показників, близьких до 10%, 1,1% – для показників, близьких до 5%. За умов війни, крім зазначеної формальної похибки, додається певне систематичне відхилення, але, зазначають у КМІС, отримані результати все одно зберігають високу репрезентативність та дозволяють досить надійно аналізувати суспільні настрої населення.

Нагадаємо, 83% українців виступають за те, щоб українська була єдиною державною мовою в Україні. Про це свідчать результати опитування, яке провела група «Рейтинг».

Ілюстрація: unsplash, kiis.com.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1664
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду