«По той бік новин» розробили Абетку фемінітивів в умовах війни

«По той бік новин» розробили Абетку фемінітивів в умовах війни

25 Листопада 2022
1647
25 Листопада 2022
11:57

«По той бік новин» розробили Абетку фемінітивів в умовах війни

1647
До Абетки увійшли близько сотні слів, які вживають щодо жінок у війську чи вимушених переселенок.
«По той бік новин» розробили Абетку фемінітивів в умовах війни
«По той бік новин» розробили Абетку фемінітивів в умовах війни

Платформа «По той бік новин» в рамках свого підпроєкту «По той бік гендеру» запустила Абетку фемінітивів. Абетка містить близько 100 слів, які вживають частіше щодо жінок у війську чи вимушених переселенок.

«У рамках #ПоТойБікГендеру наважилися замахнутися не лише на спростування, а й на тему фемінітивів. … Усе це робимо для того, аби жіночий внесок у нашу перемогу був видимішим і, звісно ж, аби ми про нього не забували», – написали творці Абетки.

За спостереженнями укладачки Олени Синчак, після повномасштабного вторгнення сталися такі зміни у використанні фемінітивів:

Українці частіше стали використовувати слова «героїня» та «геройка» щодо жінок, які виявляють відвагу в бою чи самовіддано боряться з ворогом у тилу.

Слова «борчиня» і «боркиня» мають загальніше значення, в той час як фемінітив «бійчиня» означує жінку саме як учасницю бою на війні.

Укладачка застерігає, що «біженками» варто називати жінок, що рятуються від війни за кордоном. Водночас тих, хто переїхав у межах країни – «внутрішньо переміщенками».

Фемінітиви «військова», «військовичка», «військовиця» та «військовослужбовиця» можна вважати рівнозначними. Натомість слово «захисниця» розвиває нове значення.

Крім того, до Абетки увійшли слова «азовка», «ветеранка», «виселенка», «звитяжниця» та навіть «коригувальниця» й «ухильниця».

Укладачі Абетки закликають користувачів пропонувати нові слова до абетки – для цього можна заповнити форму.

Нагадаємо, Національна рада з питань телебачення та радіомовлення рекомендувала телевізійникам частіше надавати слово жінкам-захисницям. Гендерний моніторинг регулятора виявив наявність стереотипів у телеефірі.

Ілюстрація: «По той бік новин»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1647
Читайте також
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Halyna
518 дн. тому
Iпонутися. Надiшлю у ту абетку слово "збочениця". I хай примiряють, кому по той бiк гендеру бiльше личить
Перець
518 дн. тому
Англійські та американські singers, scientists, and engineers не паряться від відсутності фемінітивів щодо своєї діяльності. Тому англійською користується півсвіту. Якщо вам байдуже - кому цікава ваша мова - продовжуйте і далі її ускладнювати, видумуючи нові слова.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду