Мін'юст: Реєстр олігархів готовий, єдиний бар’єр — відсутність висновку Венеційської комісії

Мін'юст: Реєстр олігархів готовий, єдиний бар’єр — відсутність висновку Венеційської комісії

3 Березня 2023
2499
3 Березня 2023
19:31

Мін'юст: Реєстр олігархів готовий, єдиний бар’єр — відсутність висновку Венеційської комісії

2499
Денис Малюська: Якщо ми імплементуємо закон про олігархів не в тому баченні, як його бачать наші колеги з Венеційської комісії, це заблокує нам подальші перемовини і вступ до ЄС.
Мін'юст: Реєстр олігархів готовий, єдиний бар’єр — відсутність висновку Венеційської комісії
Мін'юст: Реєстр олігархів готовий, єдиний бар’єр — відсутність висновку Венеційської комісії

Міністр юстиції Денис Малюська в етері телемарафону заявив, що наразі імплементувати закон про олігархів неможливо через відсутність висновку Венеційської комісії.  

За словами Малюські, формування реєстру олігархів та імплементація закону про олігархів — це умова, яку Брюссель поставив для перемовин щодо вступу України до Європейського Союзу.

«Іншими словами, якщо ми належним чином імплементуємо реєстр олігархів і взагалі закон про олігархів, це стане передумовою для того, щоб з нами розпочали перемовини з тим, щоб ми досить швидко, оперативно стали членами Євросоюзу. Якщо ми імплементуємо закон і взагалі механізм обмежень олігархів не в тому баченні, як це бачать наші колеги з Євросоюзу, з Венеційської комісії, це заблокує нам подальші перемовини і вступ до Європейськоо Союзу і відповідно до висновку Єврокомісії», —  цитує Малюську «Укрінформ».

За його словами, якщо Україна імплементує закон зараз, не маючи на руках висновку Венеційської комісії, це створить чимало ризиків для процесу євроінтеграції. 

«Тому на прохання наших європейських партнерів, ми зараз очікуємо висновок Венеційської комісії. Ми переконані, що це буде вже дуже найближчим часом. Тобто насправді Україна, українські органи державної влади повністю готові імпементувати закон хоч зараз. Закон готовий, реєстр готовий, підзаконні акти прийняті, методика визначення осіб, які потрапляють в реєстр, так само готова. Тобто насправді хоч завтра ми цей закон готові імплементувати. Єдиний бар’єр - це якраз вимоги Єврокомосії зачекати і побачити, що скаже Венеційська комісія після аналізу нашого закону», — пояснив міністр юстиції.

Малюська підкреслив, що Україна розраховує отримати висновок Венеційської комісії найближчим часом: «Мова іде про тижні, місяць, можливо і дні, не знаю... Але точно, що це не розтягнеться на півроку чи рік. Відповідно, в нас буде час, щоб такі зауваження врахувати, продискутувати з ними, щоб розуміти, що ми правильно зрозуміли їхні коментарі й отримати підтримку в парламенті».

«Звісно, закон не простий, він дуже складно приймався в парламенті, були численні політичні медіабаталії, але і ми не очікуємо серйозних перешкод у проходженні законопроєкту з огляду на те, що це стало ключовою частиною євроінтеграційного процесу, це і вимоги Єврокомісії. Тому я впевнений, що весна-літо ми забезпечимо імплементацію всіх вимог Венеційської комісії і тих, які є важливими, і про які ми домовимося, і відповідно - забезпечимо виконанння усіх умов з тим, щоб розпочати початок перемовин. Тому я не бачу тут великих проблем. Дійсно, є юридичні проблеми, тому що всі ми бачимо різні механізми чи різні опції, яким чином треба реагувати на проблему олігархів. Наше бачення, що вона вкрай схожа з антимонопольним регулюванням», — зазначив Малюська.

24 лютого Кабмін відклав формування реєстру олігархів до надання Венеційською комісією своїх висновків щодо антиолігархічного законодавства. 

5 листопада 2021 року президент України Володимир Зеленський підписав ухвалений Верховною Радою закон про олігархів. 

29 червня 2022 року Зеленський ввів у дію рішення РНБО про створення реєстру олігархів. РНБО вже підготувала технологічний майданчик для роботи реєстру олігархів на базі системи СОТА.

Згідно із законом, олігархами вважатимуться громадяни, які одночасно відповідатимуть таким ознакам:

  • беруть участь у політичному житті;
  • мають значний вплив на ЗМІ;
  • громадянин є кінцевим бенефіціарним власником суб'єкта господарювання, який має монопольне становище на ринку та протягом одного року поспіль підтримує або посилює це становище;
  • мають активи на понад 1 мільйон прожиткових мінімумів, встановлених для працездатних осіб.

Особам, яких визнали олігархами, забороняється здійснювати внески (прямо або опосередковано через інших осіб) на підтримку політичних партій, фінансувати будь-яку політичну агітацію або проведення мітингів і демонстрацій з політичними гаслами, бути покупцем (бенефіціаром покупця) при приватизації великих об'єктів.

Виключити особу з реєстру олігархів може РНБО на підставі заяви особи, включеної до реєстру, якщо вона буде відповідати менше, ніж трьом критеріям, які визначені цим законом.

11 липня український бізнесмен Рінат Ахметов повідомив, що його інвестиційна компанія SCM виходить з медійного бізнесу.

Ахметов повідомив, що «Медіа Група Україна» відмовиться на користь держави від усіх ефірних і супутникових телевізійних ліцензій каналів і від ліцензій друкованих медіа в Україні, а також припинить діяльність онлайн-медіа МГУ.

Ахметов зазначив, що таке рішення є вимушеним і продиктоване антиолігархічним законом, який набирає чинності.

9 червня голова Нацагентства з питань запобігання корупції Олександр Новіков заявив, що створення реєстру олігархів не є актуальним. На його думку, олігархи втратили центри головного впливу, тобто бізнес (наприклад, телеканали). Разом із тим Олексій Данілов повідомив, що РНБО у травні провела засідання, під час якого проголосувала за положення про реєстр олігархів.

Фото: пресслужба Мін'юсту України

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2499
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду