Міністр юстиції пропонує мобілізовувати осіб із судимістю без їхньої згоди

Міністр юстиції пропонує мобілізовувати осіб із судимістю без їхньої згоди

15 Лютого 2024
6381
15 Лютого 2024
11:24

Міністр юстиції пропонує мобілізовувати осіб із судимістю без їхньої згоди

6381
За словами Дениса Малюськи, в уряді обговорюють можливість залучення до служби ув'язнених і тих, хто раніше відбував покарання за ґратами. Ці пропозиції планують внести в законопроєкт про мобілізацію.
Міністр юстиції пропонує мобілізовувати осіб із судимістю без їхньої згоди
Міністр юстиції пропонує мобілізовувати осіб із судимістю без їхньої згоди

Міністр юстиції України Денис Малюська вважає за необхідне мобілізовувати засуджених без їхньої згоди, аргументуючи це тим, що захищати країну — обовʼязок кожного.

Таку думку чиновник висловив в етері національного телемарафону «Єдині новини», уточнюючи пропозицію своєї заступниці Олени Висоцької, яка раніше в інтерв’ю «Українському радіо» заявила, що варто дозволити засудженим іти у військо і захищати країну.

Натепер українське законодавство забороняє залучати до лав Збройних сил не лише засуджених, які перебувають в ув’язненні, але й тих, хто раніше відбув термін покарання та вийшов на волю. Однак, за словами заступниці міністра юстиції, серед таких людей є чимало охочих долучитися до ЗСУ, і їм варто дозволити захищати країну.

Коментуючи це, очільник Мін’юсту повідомив: «Ми пропонуємо радикальніші кроки. Не стоїть питання про те, щоб дозволити засудженим служити в армії, ніхто їх не планує запитувати, принаймні наша така позиція. Це обов'язок кожного громадянина — захищати державу. І те, що громадянин колись скоїв злочин та отримав якесь покарання — це не привід для того, щоб не захищати батьківщину».

На думку Дениса Малюськи, рішення про призов до армії того чи іншого громадянина із судимістю має ухвалювати не сам громадянин, а Територіальний центр комплектування та соціальної підтримки.

«Це наша позиція, і ми проситимемо депутатів її підтримати. Йдеться про десятки тисяч людей, і під час проведення мобілізації має бути справедливість. Це наш підхід», — пояснив Денис Малюська.

Міністр юстиції також розповів, що тривають обговорення щодо залучення до служби тих, хто наразі відбуває покарання за ґратами. Він зазначив, що для них розроблять спеціальний механізм визначення придатності до участі в обороні держави.

Як повідомлялось, Верховна Рада підтримала в першому читанні урядовий законопроєкт про мобілізацію. У документі пропонується зменшити призовний вік з 27 до 25 років та дозволити засудженим, які звільнені від відбування покарання з випробуванням, піти до війська. Утім, згідно з текстом законопроєкту, ухваленим у першому читанні, мобілізувати таких засуджених  можуть лише за їхнім бажанням.

Окрім іншого, законопроєктом передбачено скасувати строкову службу як таку, а всіх теперішніх строковиків звільнити зі служби в запас. Натомість усі молоді чоловіки віком до 25 років мають пройти обов'язкову базову загальновійськову підготовку. Особам, які не пройшли базової загальновійськової підготовки, буде відмовлено в праві стати державними службовцями, прокурорами та служити в поліції.

Також законопроєкт передбачає заходи впливу на «ухилянтів» через судові процедури. 

Для внесення правок до проєкту закону в парламентарів є час до 21 лютого 2024 року. Після цього його буде винесено на голосування в другому читанні.

Нагадаємо, Кабінет Міністрів затвердив та вніс до Верховної Ради оновлений законопроєкт про мобілізацію 30 січня.

Попередній варіант законопроєкту уряд вніс до Верховної Ради 25 грудня, однак згодом його відкликали, навіть не виносячи на голосування.

Читайте також:

Фото: Depositphotos

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6381
Читайте також
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Іванич
61 дн. тому
А Деніс вже не має обов'язку? Нехай з ними і йде.
Ірина
72 дн. тому
Зпочатку треба деніску мобілізувати без його згоди, а також його виродків та підстилку.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду