Україна готова змінювати закон про освіту для виконання вимог Євросоюзу, — Офіс президента

Україна готова змінювати закон про освіту для виконання вимог Євросоюзу, — Офіс президента

9 Листопада 2023
869
9 Листопада 2023
00:41

Україна готова змінювати закон про освіту для виконання вимог Євросоюзу, — Офіс президента

869
У Верховній Раді вже очікує розгляду проєкт змін до закону про освіту, але Київ не вважає такі дії України виконанням угорського «ультиматуму».
Україна готова змінювати закон про освіту для виконання вимог Євросоюзу, — Офіс президента
Україна готова змінювати закон про освіту для виконання вимог Євросоюзу, — Офіс президента

В Офісі президента заявили, що готові змінювати закон про освіту для виконання вимог Євросоюзу, але при цьому Київ не вважає такі дії виконанням «ультиматуму» Угорщини.  Про це сказав заступник керівника Офісу президента Ігор Жовква в ефірі національного марафону «Єдині новини», повідомляє «Європейська правда»

Жовква зазначив, що у Верховній Раді вже очікує розгляду проєкт змін до закону про освіту.

«Якщо говорити про питання освіти, ми готові. У Верховній Раді зареєстровано законопроєкт про певні зміни — знову-таки важливо: на виконання рекомендацій Венеційської комісії, а не “хотілок” тієї чи іншої держави», — зазначив він.

За словами Ігоря Жовкви, ухваливши закон про нацменшини, Україна виконала майже всі рекомендації Венеційської комісії і готова виконати ті, які ще залишилися.

«Можу анонсувати: думаю, що ми не чекатимемо грудня, уже в листопаді — тут залежить усе від Верховної Ради... Президент тісно працює з парламентом щодо того, щоби відповідні законодавчі зміни, які ще залишилося внести за цими рекомендаціями, були внесені. Щоб ми, як і завжди, спрацювали з випередженням графіка», — додав заступник голови ОП.

«Європейська правда» також зазначила, що за рекомендацією Єврокомісії для остаточного «зеленого світла» для початку переговорів про вступ Україна має ухвалити закон, який враховує «решту рекомендацій» Венеційської комісії від червня 2023 року та жовтня 2023 року, пов’язаних із законом про нацменшини та освіту. 

 «Угорщина не приховує, що саме вона вимагає цього як передумову початку переговорів. Віцепрем’єрка з європейської та євроатлантичної інтеграції України вважає, що політичні заяви Будапешта "не завадять реальній роботі" у питанні мови освіти угорської меншини в Україні», — йдеться в публікації «ЄП». 

Як повідомляв «Детектор медіа», віцепрем’єрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина в ефірі телемарафону заявила, що Україна надала Угорщині детальну «дорожню карту» того, як можна вирішили суперечки щодо питання нацменшин. 

Сьогодні, 8 листопада, Європейська комісія рекомендувала державам Євросоюзу почати переговори з Україною про вступ до ЄС.

При цьому для ухвалення переговірної рамки Київ повинен провести ще частину реформ — зокрема, втілити в життя рекомендації Венеційської комісії щодо закону про національні меншини, пов’язані із законами про державну мову, медіа та освіту. Йдеться, серед іншого, про скасування мовних квот у законі «Про медіа».

Напередодні Європейська комісія дійшла висновку, що Україна виконала в повному обсязі чотири з семи умов, необхідних для початку переговорів про членство в Євросоюзі. Однією з умов є прийняття медіазаконодавства та приведення його у відповідність до норм ЄС.

Фото: з відкритих джерел

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
869
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Ярослав
170 дн. тому
Венеційська комісія вже не раз блудила в питаннях мови чи прав національних меншин. Їм треба доводити правильність норм законів. Але в Україні ці питання вирішують не фахівці, а політики. Не хочу називати їх тупими, але це певно краще за зрадників.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду