Зеленський — журналістці 5 каналу: «Я знищив олігархів. Вибачте, один з них — власник вашого каналу»

Зеленський — журналістці 5 каналу: «Я знищив олігархів. Вибачте, один з них — власник вашого каналу»

24 Лютого 2023
17314
24 Лютого 2023
20:33

Зеленський — журналістці 5 каналу: «Я знищив олігархів. Вибачте, один з них — власник вашого каналу»

17314
Президент про недооцінку загрози вторгнення РФ торік: Ми тут, в нас є зброя, ми боремось. А не підписуємо зрадницькі Мінські угоди. Напевно, Вам не дуже приємно це чути.
Зеленський — журналістці 5 каналу: «Я знищив олігархів. Вибачте, один з них — власник вашого каналу»
Зеленський — журналістці 5 каналу: «Я знищив олігархів. Вибачте, один з них — власник вашого каналу»

Президент Володимир Зеленський на своїй пресконференції 24 лютого, відповідаючи на запитання журналістки 5 каналу Ганни Рибалки, згадав про власника каналу експрезидента Петра Порошенка і порівняв свої досягнення у відбитті агресії РФ та свого попередника. Питання стосувалось ймовірної недооцінки українською владою загрози російського вторгнення напередодні 24 лютого торік та ймовірної відповідальності за це ексголови СБУ Івана Баканова. При цьому журналістці не дали закінчити запитання, відвівши мікрофон.

Журналістка розпочала своє запитання згадкою про відключення її каналу від мережі цифрового мовлення.

«Дякую за можливість задати питання 5 каналу — каналу, який ще з 5 квітня вимкнули з цифрового етеру разом з Еспресо та Прямим, і наразі ми не маємо можливості повноцінно мовити», — сказала вона.

Ганна Рибалка  спитала, чи не шкодує Зеленський про своє звернення торік, коли він закликав українців «зберігати холодну голову» і «не піддаватись на провокації», зокрема в контексті попереджень про можливе російське вторгнення. І чи не відчуває персональну відповідальність за те, що громадяни не були належним чином повідомлені про загрозу.

«Чи не вбачаєте ви проблеми, можливо, у вашому оточенні, які можливо применшували загрозу. І яке покарання має понести тодішній голова СБУ і ваш друг дитинства Іван Баканов», — продовжила питання журналістка.

Після цього прессекретар президента Сергій Никифоров попросив журналістку закінчувати запитання, а за мить від її уст відвели мікрофон.

«Дякую за вашу доповідь», — розпочав свою відповідь Зеленський.

Він сказав, що важливо те, що 24 лютого він «нікуди не дівся» і «ми не втратили державу». «Так, це завдяки народу України і завдяки Збройним силам, але напевно трішки й завдяки мені — як би вам це неприємно було чути», — сказав президент журналістці.

Він додав, що не вважає себе героєм, але «напевно таки хоч щось зробив».

«Ми тут, в деокупованому Києві. В нас є натівська зброя. Ми боремось, а не підписуємо зрадницькі договори, Мінські угоди. Напевно, вам не дуже приємно це чути…

Я вдячний вам за те, що ви є. Я знаю, що ви будете — і це прекрасно… І дуже добре, що вас показують по телебаченню», — сказав Зеленський журналістці.

Він заявив, що як президент України «знищив російську присутність в парламенті України, знищив російські канали в Україні, знищив олігархів. Вибачте, один з них — власник вашого каналу».

Нагадаємо, на пресконференцію президента Зеленського «Лютий. Рік незламності», приуречній до річниці початку повномасштабної війни, акредитувалося близько 320 представників із понад 170 медіа. Більшість — іноземні. Президент розпочав свою пресконференцію з подяки журналістам та хвилини мовчання за загиблими представниками медіа.

4 квітня 2022 року Концерн РРТ вимкнув «Еспресо», Прямий та 5 канал із цифрового етеру

Згодом Держспецзв'язку повідомила «ДМ», що причиною вимкнення каналів є виконання рішення РНБО про трансляцію спільного марафону. Утім, керівник управління інформаційного забезпечення Апарату РНБО Володимир Звєрєв заявив, що у рішенні Радбезу немає жодної інформації про вимкнення каналів.

Радник голови Офісу президента Михайло Подоляк заявляв, що канали з так званого пулу Петра Порошенка (5 канал, Прямий та «Еспресо») вимкнули з цифрового ефіру, тому що вони несуть шкоду через «нарцисизм» експрезидента.

5 канал і Прямий подали до суду на КРРТ і Держспецзв’язку через відключення каналів від цифрового ефіру.

Відзначимо, 5 листопада 2021 року медійники, журналісти, громадські діячі та народні депутати створили новий медіахолдинг «Вільні медіа», який придбав у п'ятого президента Петра Порошенка 100% корпоративних прав каналу Прямий та 5 каналу.  

Фото: Максим Поліщук/«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
17314
Коментарі
9
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Глядач, слухач, читач
426 дн. тому
Вибачаюсь, а чому не вказано ім"я та призвіще невідомої журналістки?
Представник народу України
426 дн. тому
Наталя Ткач, ви праві, і на щастя не єдині у свої думці. Всі інші "коментатори", за кораблем. У мене все.
Перець
426 дн. тому
Не люблю писати багато , тому просто погоджусь із Сергієм. Нагадаю, що на одному із вимкнених каналів працює кращий журналіст України В.Портников. Думаю, з цим ніхто не сперечатиметься. Коли з ефіру видаляють таких людей - щось не так "в даньському королівстві". Янукович зробив те саме з TVI. Справжній лідер нації має слухати гірку правду, а не солодку брехню, щоб не відриватись від реальності, як сусідній людожер.
Андрій
427 дн. тому
В країні війна і суперечки такого роду ні до чого доброго Не ведуть Скажу коротко колись як усе закінчиться не хотілосяб прокинутись В країні диктатури
Anatoly
427 дн. тому
"Я ж тібє нє лох какойто". Фу, гидота. Отже, він буде відповідати на ці питання в Трибуналі
Сергій
427 дн. тому
Мені соромно за нашого президента і, не побоюсь слова, верховного головнокомандувача, який злякався незручного запитання, яке стало холодним душем в його теплій президентській ванні. Журналістка 5 каналу цілком нормальне і доречне питання поставила гаранту. Але їй вимкнули мікрофон, бо очевидно, що це незручне питання вивело з комфорту президента, який очікував на заздалегідь підготовлені запитання від прикормлених журналістів олігархічних телеканалів, який ще не "знищив", а знищив свого прямого конкурента (насправді, ні). І почав казати "я, от я! я не герой, але любіть мене як героя!" і так далі. Дуже багато "я" в його словах. У нього вже ціла філософія "Держава - це я". Це хибний шлях для країни, який ні до чого хорошого не призведе. А призводить лише до диктатури на кшталт того, шо відбувається десятиліттями в росії та білорусі. Чи хіба за це проливають кров наші мужні та хоробрі воїни? Чи за узурпацію влади і концентрацію в руках однієї людини, за закриття патріотичних проукраїнських каналів, за затикання рота незалежним медіа, за корупцію та розкрадання гуманітарки воюють наші хлопці? Зеленський втратив відчуття земліі під ногами і став надто високо літати через свою безмежну популярність в Україні та світі. Це колись пройде. Це не навічно. Тому я побоююсь за тенденції побудови диктатури в нашій країні. Бо це ж вже таки було! 2000 рік - саме Чеченська війна, захоплення НТВ та закриття російського ТВ-6, переслідування ексфеесбешника Литвиненка і зробило путіна тим, ким ми бачимо зараз. І тому не треба допускати повтору цього в Україні. Повторюсь, не за таку Україну воюють та вмирають наші воїни. Тому респект мужній журналістці 5 каналу та ганьба президенту, який став боязливим, хоч і з вижу сміливий.
Дмитро
427 дн. тому
Дякую Наталя, розсмішили. Коли на шашликі? Чи «какая разніца»?
Наталя Ткач
427 дн. тому
Вітаю! Соромно було за кореспондентку п'ятого каналу не тому, що вона, можливо, "борець" за Україну, а тому, що, на мою громадянську думку, толерантність і культура спілкування - це те, що повинні провадити у своїй роботі і ПОКЛИКАННІ голоси нашої країни!!! Ви лише подивіться як задавали питання кореспонденти усіх!!!!!!!! Країн світу!!! Яка була повага!!!! Яка культура запитань???!!! І без цензури!!!!.... А ви, шановна... Що зробили??? Що запитали??? Як себе показали??? У країні, де війна??? Може, ви хотіли іншого президента? Інший розвиток подій? Можливо, ви хотіли на собі випробувати "мір освободітелей"???????? Просто сором!!!! Задавати запитання такого, на ваш розум, плану слід після того, як ми будемо вільні від будь-яких окупантів і зможемо налагодити справедливість і справжню свободу думки!!! Раджу вам почати з себе!!! І ви, пане Сергій, обзивати - це останнє, що слід робити справжнім українцям!!! Зараз слід усім разом втигонити з України усе російське, усе, що залишилося у мізках наших радянських розуміннях життя і майбутнього!!!
Сергій
427 дн. тому
Нічого геочікуванного. Але зелене чмо після війни змусимо відповідати. За все...
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду