Виправдовування агресії та держзрада: нардеп Юрчишин просить СБУ розслідувати дії пропагандистки Панченко

Виправдовування агресії та держзрада: нардеп Юрчишин просить СБУ розслідувати дії пропагандистки Панченко

22 Грудня 2022
3722
22 Грудня 2022
13:00

Виправдовування агресії та держзрада: нардеп Юрчишин просить СБУ розслідувати дії пропагандистки Панченко

3722
Ярослав Юрчишин: Пропагандистка «русского мира» зняла репортаж із окупованих Донецька та Маріуполя, у якому українці виправдовують російську агресію.
Виправдовування агресії та держзрада: нардеп Юрчишин просить СБУ розслідувати дії пропагандистки Панченко
Виправдовування агресії та держзрада: нардеп Юрчишин просить СБУ розслідувати дії пропагандистки Панченко

Народний депутат від фракції «Голос» Ярослав Юрчишин закликав Службу безпеки та Офіс генпрокурора розпочати розслідування дій ексведучої телеканалу NewsOne Діани Панченко. 15 грудня вона оприлюднила фільм, знятий у тимчасово окупованих Донецьку та Маріуполі.

Відповідну заяву Юрчишин надіслав правоохоронним органам та опублікував її у своєму телеграм-каналі.

«Пропагандистка “руского міра” зняла репортаж із тимчасово окупованих українських міст, у якому українці з Донецька та розбитого Маріуполя виправдовують російську агресію», – зазначив Юрчишин.

Депутат вбачає у діях Панченко ознаки кримінального правопорушення за частиною другою статті 436-2 Кримінального кодексу України (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії Російської Федерації проти України, глорифікація її учасників).

Санкція цієї статті передбачає виправні роботи на строк до двох років або арешт на строк до шести місяців, або позбавлення волі на строк до трьох років.

Крім того, Юрчишин просить правохоронців перевірити дії Панченко на наявність ознак державної зради (стаття 111 Кримінального кодексу) чи будь-якого іншого кримінального правопорушення проти основ національної безпеки України.

Юрчишин написав, що «сподівається на швидку реакцію та послідовні дії» правоохоронних органів щодо «любительниці компромісів з окупантами».

Нагадаємо, 11 грудня колишня ведуча проросійських телеканалів NewsOne, «Перший незалежний» та Ukrlive Діана Панченко повідомила, що поїхала до окупованого Донецька.

У 2021 році Панченко та інші колишні працівники підсанкційних каналів ZIK, «112 Україна» та NewsOne створили супутниковий телеканал «Перший незалежний».

За інформацією ліцензіата, саме Панченко володіла 99% і була кінцевим бенефіціарним власником компанії «Медіахолдинг “Новини”», якій належав «Перший незалежний». Утім, згодом 60% акцій телеканалу придбав народний депутат від «ОПЗЖ» та голова комітету Верховної Ради з питань свободи слова Нестор Шуфрич.

За даними «Руху Чесно», Діана Панченко у 2020 році в одному з інтерв'ю сказала, що хотіла б спитати Путіна, чому Росія нічого не зробила для уникнення Революції гідності. Вона заявляла, що росіяни та українці — братні народи. Поширювала російську пропаганду про заборону російської мови. У серпні 2021 року попросила Лукашенка допомогти розблокувати заборонені РНБО телеканали.

Журналіст «Детектора медіа» Ярослав Зубченко назвав Панченко «найгіршим медійником 2020 року» за порушення стандартів журналістики та відмову називати війну в Україні війною.

У листопаді 2021 року Панченко заявила, що хоче поїхати до Росії і не бачить у цьому нічого поганого.

У квітні 2022 року Національне агентство з питань запобігання корупції спільно з рухом «Рухом Чесно» внесло перші 100 осіб до реєстру державних зрадників. Є в цьому списку і Діана Панченко.

Фото: Діана Панченко / телеграм

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3722
Читайте також
13.12.2022 16:00
Ярослав Зубченко
«Детектор медіа»
12 528
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду