detector.media
Роман Мельник
«Детектор медіа»
24.02.2023 20:33
Зеленський — журналістці 5 каналу: «Я знищив олігархів. Вибачте, один з них — власник вашого каналу»
Зеленський — журналістці 5 каналу: «Я знищив олігархів. Вибачте, один з них — власник вашого каналу»
Президент про недооцінку загрози вторгнення РФ торік: Ми тут, в нас є зброя, ми боремось. А не підписуємо зрадницькі Мінські угоди. Напевно, Вам не дуже приємно це чути.

Президент Володимир Зеленський на своїй пресконференції 24 лютого, відповідаючи на запитання журналістки 5 каналу Ганни Рибалки, згадав про власника каналу експрезидента Петра Порошенка і порівняв свої досягнення у відбитті агресії РФ та свого попередника. Питання стосувалось ймовірної недооцінки українською владою загрози російського вторгнення напередодні 24 лютого торік та ймовірної відповідальності за це ексголови СБУ Івана Баканова. При цьому журналістці не дали закінчити запитання, відвівши мікрофон.

Журналістка розпочала своє запитання згадкою про відключення її каналу від мережі цифрового мовлення.

«Дякую за можливість задати питання 5 каналу — каналу, який ще з 5 квітня вимкнули з цифрового етеру разом з Еспресо та Прямим, і наразі ми не маємо можливості повноцінно мовити», — сказала вона.

Ганна Рибалка  спитала, чи не шкодує Зеленський про своє звернення торік, коли він закликав українців «зберігати холодну голову» і «не піддаватись на провокації», зокрема в контексті попереджень про можливе російське вторгнення. І чи не відчуває персональну відповідальність за те, що громадяни не були належним чином повідомлені про загрозу.

«Чи не вбачаєте ви проблеми, можливо, у вашому оточенні, які можливо применшували загрозу. І яке покарання має понести тодішній голова СБУ і ваш друг дитинства Іван Баканов», — продовжила питання журналістка.

Після цього прессекретар президента Сергій Никифоров попросив журналістку закінчувати запитання, а за мить від її уст відвели мікрофон.

«Дякую за вашу доповідь», — розпочав свою відповідь Зеленський.

Він сказав, що важливо те, що 24 лютого він «нікуди не дівся» і «ми не втратили державу». «Так, це завдяки народу України і завдяки Збройним силам, але напевно трішки й завдяки мені — як би вам це неприємно було чути», — сказав президент журналістці.

Він додав, що не вважає себе героєм, але «напевно таки хоч щось зробив».

«Ми тут, в деокупованому Києві. В нас є натівська зброя. Ми боремось, а не підписуємо зрадницькі договори, Мінські угоди. Напевно, вам не дуже приємно це чути…

Я вдячний вам за те, що ви є. Я знаю, що ви будете — і це прекрасно… І дуже добре, що вас показують по телебаченню», — сказав Зеленський журналістці.

Він заявив, що як президент України «знищив російську присутність в парламенті України, знищив російські канали в Україні, знищив олігархів. Вибачте, один з них — власник вашого каналу».

Нагадаємо, на пресконференцію президента Зеленського «Лютий. Рік незламності», приуречній до річниці початку повномасштабної війни, акредитувалося близько 320 представників із понад 170 медіа. Більшість — іноземні. Президент розпочав свою пресконференцію з подяки журналістам та хвилини мовчання за загиблими представниками медіа.

4 квітня 2022 року Концерн РРТ вимкнув «Еспресо», Прямий та 5 канал із цифрового етеру

Згодом Держспецзв'язку повідомила «ДМ», що причиною вимкнення каналів є виконання рішення РНБО про трансляцію спільного марафону. Утім, керівник управління інформаційного забезпечення Апарату РНБО Володимир Звєрєв заявив, що у рішенні Радбезу немає жодної інформації про вимкнення каналів.

Радник голови Офісу президента Михайло Подоляк заявляв, що канали з так званого пулу Петра Порошенка (5 канал, Прямий та «Еспресо») вимкнули з цифрового ефіру, тому що вони несуть шкоду через «нарцисизм» експрезидента.

5 канал і Прямий подали до суду на КРРТ і Держспецзв’язку через відключення каналів від цифрового ефіру.

Відзначимо, 5 листопада 2021 року медійники, журналісти, громадські діячі та народні депутати створили новий медіахолдинг «Вільні медіа», який придбав у п'ятого президента Петра Порошенка 100% корпоративних прав каналу Прямий та 5 каналу.  

Фото: Максим Поліщук/«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY