Чеченський опозиційний блогер, якого вважали вбитим, вийшов на зв’язок, — ЗМІ

Чеченський опозиційний блогер, якого вважали вбитим, вийшов на зв’язок, — ЗМІ

21 Лютого 2023
1844
21 Лютого 2023
16:44

Чеченський опозиційний блогер, якого вважали вбитим, вийшов на зв’язок, — ЗМІ

1844
На початку грудня стало відомо, що Тумсо Абдурахманов з братом припинили виходити на зв’язок. Тоді ж з’явилися повідомлення, що його могли вбити.
Чеченський опозиційний блогер, якого вважали вбитим, вийшов на зв’язок, — ЗМІ
Чеченський опозиційний блогер, якого вважали вбитим, вийшов на зв’язок, — ЗМІ

Чеченський блогер і критик Рамзана Кадирова Тумсо Абдурахманов вийшов на звʼязок з представниками чеченської діаспори у Швеції та повідомив, що живий. Про це виданню «Новая Газета» повідомили у правозахисній асоціації «Вайфонд».

«Ми не знаємо, де саме він перебуває, але сьогодні він сам вийшов з нами на звʼязок, зателефонував, щоб уточнити деякі юридичні моменти, і дозволив оголосити, що він живий», — розповів представник асоціації, який попросив про анонімність з міркувань безпеки.

Там поки не мають жодної інформації про обставини зникнення Абдурахманова і припускають, що він навряд чи сам може зараз щось коментувати через таємність.

«Він живий і веселий. Скоро його всі побачать, гадаємо, він сам з усіма вийде на звʼязок», — додали в організації.

Про те, що Абдурахманов та його брат, правозахисник Мухаммад Абдурахманов, перестали виходити на зв’язок, стало відомо 2 грудня. Тоді ж з’явилися повідомлення, що блогера могли вбити.

Шведська поліція неодноразово відмовлялася коментувати цю справу. На запити журналістів відповідали, що не мають інформації про будь-які повідомлення про подібні вбивства чи розслідування.

Тумсо Абдурахманов відомий тим, що гостро критикує Рамзана Кадирова. Блогер виїхав із Росії в 2015 році. Згодом отримав політичний притулок у Швеції.

У лютому 2020-го на Тумсо Абдурахманова було скоєно замах у його квартирі в Швеції. Блогер зумів обеззброїти нападника та викликати поліцію. Вирок у справі винесли торік у січні. Засуджені — громадяни Росії. Конкретних замовників злочину не встановили, але прокурор на суді заявляв, що «сліди вказують на Грозний».

Після винесення вироку у справі про напад на Тумсо Абдурахманова був зірваний замах на його брата в Німеччині. За словами Мухаммада, організацію його вбивства доручили Парудді Едельгерієву, якого називають двоюрідним братом Рамзана Кадирова.

Фото: Тумсо Абдурахманов/телеграм

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1844
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду