detector.media
Роман Мельник
«Детектор медіа»
21.02.2023 16:44
Чеченський опозиційний блогер, якого вважали вбитим, вийшов на зв’язок, — ЗМІ
Чеченський опозиційний блогер, якого вважали вбитим, вийшов на зв’язок, — ЗМІ
На початку грудня стало відомо, що Тумсо Абдурахманов з братом припинили виходити на зв’язок. Тоді ж з’явилися повідомлення, що його могли вбити.

Чеченський блогер і критик Рамзана Кадирова Тумсо Абдурахманов вийшов на звʼязок з представниками чеченської діаспори у Швеції та повідомив, що живий. Про це виданню «Новая Газета» повідомили у правозахисній асоціації «Вайфонд».

«Ми не знаємо, де саме він перебуває, але сьогодні він сам вийшов з нами на звʼязок, зателефонував, щоб уточнити деякі юридичні моменти, і дозволив оголосити, що він живий», — розповів представник асоціації, який попросив про анонімність з міркувань безпеки.

Там поки не мають жодної інформації про обставини зникнення Абдурахманова і припускають, що він навряд чи сам може зараз щось коментувати через таємність.

«Він живий і веселий. Скоро його всі побачать, гадаємо, він сам з усіма вийде на звʼязок», — додали в організації.

Про те, що Абдурахманов та його брат, правозахисник Мухаммад Абдурахманов, перестали виходити на зв’язок, стало відомо 2 грудня. Тоді ж з’явилися повідомлення, що блогера могли вбити.

Шведська поліція неодноразово відмовлялася коментувати цю справу. На запити журналістів відповідали, що не мають інформації про будь-які повідомлення про подібні вбивства чи розслідування.

Тумсо Абдурахманов відомий тим, що гостро критикує Рамзана Кадирова. Блогер виїхав із Росії в 2015 році. Згодом отримав політичний притулок у Швеції.

У лютому 2020-го на Тумсо Абдурахманова було скоєно замах у його квартирі в Швеції. Блогер зумів обеззброїти нападника та викликати поліцію. Вирок у справі винесли торік у січні. Засуджені — громадяни Росії. Конкретних замовників злочину не встановили, але прокурор на суді заявляв, що «сліди вказують на Грозний».

Після винесення вироку у справі про напад на Тумсо Абдурахманова був зірваний замах на його брата в Німеччині. За словами Мухаммада, організацію його вбивства доручили Парудді Едельгерієву, якого називають двоюрідним братом Рамзана Кадирова.

Фото: Тумсо Абдурахманов/телеграм

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY