Росія має розпастися: Меджліс активно співпрацює з представниками поневолених народів РФ  — Рефат Чубаров

Росія має розпастися: Меджліс активно співпрацює з представниками поневолених народів РФ — Рефат Чубаров

29 Лютого 2024
1329
29 Лютого 2024
23:46

Росія має розпастися: Меджліс активно співпрацює з представниками поневолених народів РФ — Рефат Чубаров

1329
За словами голови кримськотатарського парламенту, на території РФ є чимало народів, які хочуть здобути незалежність від країни-окупантки.
Росія має розпастися: Меджліс активно співпрацює з представниками поневолених народів РФ  — Рефат Чубаров
Росія має розпастися: Меджліс активно співпрацює з представниками поневолених народів РФ  — Рефат Чубаров

Щоб імперська Росія в майбутньому не розв'язувала нових війн, вона має розпастися. Про це заявив голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров в інтерв'ю «РБК-Україна». 

«Якщо війна завершиться тим, що Росія залишить за собою Крим або інші окуповані території України, це свідчитиме про те, що кардинально змінилися правила гри. Це б означало, що у світі замість вирішення питань правом усе може вирішуватися силою. Тому звільнення Криму — це не тільки наше українське питання. Це питання усієї цивілізованої світової спільноти», — наголосив Рефат Чубаров.

Він повідомив, що на території РФ є чимало народів, які хочуть здобути незалежність від країни-окупантки.

«Скажу більше: я вірю, що Росія розпадеться й не буде зберігатися в нинішніх кордонах. Це не якась мрія. Хоча саме з мрій усе зазвичай і починається. Росія як імперія має розпастися, інакше все, у тому числі війна, буде повторюватися знову. Ми в Меджлісі активно співпрацюємо із представниками підневільних народів РФ: чеченцями, інгушами, татарами. Вони теж хочуть свободи. І представники цих народів зараз воюють в Україні, захищають нашу землю», — наголосив кримськотатарський лідер.

Голова Меджлісу також нагадав, що напередодні вторгнення росіян на початку 2014 року в Криму проживало близько 300 тисяч кримських татар. Це близько 13% загальної чисельності населення півострова. Зараз неможливо назвати точну цифру, скільки кримських татар перебуває там за 10 років окупації. Багато хто виїхав саме через переслідування. Люди бояться за своє життя, життя дітей, близьких. Але є й частина тих, хто з різних причин виїхати просто не може. 

«Особливо масово кримські татари почали виїжджати з півострова з вересня 2022 року, коли окупаційна влада оголосила мобілізацію до російської армії. Чоловіки виїжджали, щоб уникнути мобілізації. Багато хто поїхав із сім'ями, хтось — сам. Загалом можу дати приблизну оцінну цифру: Крим змушені були залишити до 50 000 людей», — повідомив Чубаров. 

Читайте також: 

Фото: Рефат Чубаров / gettyimage

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1329
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду