detector.media
Роман Мельник
«Детектор медіа»
21.02.2023 15:46
Розслідування: Кремль розробив план поглинення Білорусі до 2030 року
Розслідування: Кремль розробив план поглинення Білорусі до 2030 року
Журналісти десятка ЗМІ з різних країн вивчили внутрішній документ Кремля під назвою «Стратегічні цілі Російської Федерації в Білорусі».

Журналісти десятка ЗМІ опублікували розслідування, базоване на внутрішньому документі російської влади під назвою «Стратегічні цілі Російської Федерації в Білорусі», згідно з яким Москва планує поглинути Білорусь до 2030 року.

У роботі над матеріалом брали участь журналісти з українського видання Kyiv Independent, російського центру «Досье», Білоруського розслідувального центру,  польського Frontstory, естонського Delfi, німецьких Süddeutsche Zeitung, Norddeutscher Rundfunk і Westdeutscher Rundfunk, американського Yahoo News, шведського Expressen та VSquare з країн Вишеградської групи.

Як стверджують журналісти, документ «Стратегічні цілі Російської Федерації в Білорусі» датується літом 2021 року і містить 17 сторінок, на яких ньому розглянуто все, що пов’язане з інтеграцією двох країн.

Перелічені там політичні, оборонні, торгові й соціальні цілі російської влади щодо Білорусі розділені на три категорії – короткострокові (до 2022 року), середньострокові (до 2025 року) і далекострокові (до 2030 року).

Ключову роль у планах Кремля відіграє так звана Союзна держава (СД) — саме через неї Росія збирається наростити свої сили у Білорусі. Наприклад, до кінця 2022 року перед адміністрацією президента стояло завдання переконати білоруське керівництво у необхідності продовжувати працю над СД.

У планах – адаптувати білоруське законодавство під російське і керувати зовнішньою політикою Білорусі на користь Росії. Зокрема, у стратегії йдеться про те, що реформа конституції, яку ухвалили в Білорусі у лютому 2022 року, має бути завершена відповідно до російських інтересів, а закони країни – «гармонізовані» із законами РФ.

До 2030 року, згідно зі стратегією, Кремль має намір також домогтися верховенства в країні російської мови над білоруською та запровадити спрощену процедуру видачі білорусам російських паспортів.

До завдань російської розвідки входить обмежити вплив «націоналістичних та прозахідних» сил, завершити реформу білоруської Конституції з урахуванням інтересів РФ, закріпити проросійські настрої у військових та політичних елітах і серед населення.

Згідно зі «Стратегічними цілями», Росія збирається забезпечити собі контроль над інформаційним простором Білорусі до кінця цього десятиліття. Зроблять це за допомогою збільшення кількості російських ЗМІ у Білорусі та посилення російського інформаційного впливу серед населення.

У Кремлі хочуть також відкрити в Білорусі наукові та культурні центри. Передбачається, що це будуть філії Росспівробітництва, в яких найчастіше під прикриттям працюють російські розвідники, пише «Досье».

Планується також збільшити військову присутність на території Білорусі, а також забезпечити «переважний вплив Російської Федерації у сфері соціальної політики, торгівлі, економіки, науки, освіти та культури».

За словами співрозмовника одного з неросійських ЗМІ, Кремль ставиться до цих планів вкрай серйозно і докладає зусиль для їх реалізації: «Росія усвідомлює, що Білорусь намагається зупинити ці процеси. Дещо з цього видно публічно, наприклад затягування процесу політичної інтеграції. Але Російська Федерація продовжує своє тиск [на Білорусь] попри все».

Співрозмовник сказав, що повномасштабне російське вторгнення в Україну сповільнило реалізацію цих планів, але не зупинило їх. «Довгострокова мета щодо досягнення повного контролю над Білоруссю все ще чинна і не змінилася», – заявило джерело ЗМІ.

Крім того, всі опитані експерти зійшлися на тому, що через допомогу Росії у війні Олександр Лукашенко втратив залишки своєї незалежності.

Крім цілей, у документі описані й загрози планам Росії у Білорусі. У Кремлі побоюються зближення білоруської влади з НАТО та окремими державами – членами Альянсу, впливу на Олександра Лукашенка націоналістичних і прозахідних політиків і відмови від викладання російською мовою.

Створити стратегію щодо поглинання Білорусі доручили Управлінню президента РФ з прикордонної співпраці на чолі з Олексієм Філатовим, який раніше займався в Кремлі питанням окупованих Абхазії та Південної Осетії і курував взаємодію з терористичними організаціями «Л/ДНР».

У розробці документа брали участь співробітники ГРУ, зокрема начальник білоруського напрямку Андрій Грешніков, а також Генштаб ЗС РФ, Служба зовнішньої розвідки РФ та 5-та служба ФСБ.

Зовнішні експерти та представники західних спецслужб, які вивчили документ, вважають його справжнім. «За своєю зовнішньою формою документ нагадує стандартний документ російської бюрократії чи політичного управління», — сказав заступник директора Стокгольмського центру східноєвропейських досліджень (SCEEUS) Мартін Краґ.

Неназваний офіцер розвідки, якому показали цей документ, також вважає його достовірним. «Зміст документа є абсолютно правдоподібним і відповідає тому, що ми також сприймаємо, — сказав виданню Süddeutsche Zeitung високопоставлений офіцер розвідки. — Треба розглядати стратегічний документ як частину більшого плану Путіна: створення нової Великої Російської імперії».

Фото: Vecherka Photo / Flickr

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY