Донецька ОДА: Знімальна група редакції «Заборони» жодного разу офіційно не зверталася та не просила про супровід

Донецька ОДА: Знімальна група редакції «Заборони» жодного разу офіційно не зверталася та не просила про супровід

15 Лютого 2023
969
15 Лютого 2023
17:46

Донецька ОДА: Знімальна група редакції «Заборони» жодного разу офіційно не зверталася та не просила про супровід

969
«До повноважень обласної військової адміністрації не входить супровід журналістів чи їх окремих груп у поїздках населеними пунктами області».
Донецька ОДА: Знімальна група редакції «Заборони» жодного разу офіційно не зверталася та не просила про супровід
Донецька ОДА: Знімальна група редакції «Заборони» жодного разу офіційно не зверталася та не просила про супровід

Редакція «Детектора медіа» отримала відповідь на запит від Управління інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Донецької обласної державної адміністрації. У запиті ми просили роз’яснити, чому Донецька ОДА не організувала супровід для знімальної групи «Заборони» під час її відрядження у Донецьку область. Також ми просили роз’яснити основні правила, яких у Донецькій ОДА рекомендують дотримуватися журналістам, що висвітлюють події на Донеччині.

Нагадаємо, 31 січня знімальна група редакції «Заборони» у складі журналістки Поліни Вернигор, фотографа Івана Чернічкіна та оператора Євгена Жулая потрапила під мінометний обстріл у кількох кілометрах від Бахмута на Донеччині.

У коментарі «Детектору медіа» Поліна Вернигор сказала, що декілька разів зв’язувалася із Донецькою військово-цивільною адміністрацією, щоб з’ясувати, чи потрібні журналістам перепустки чи дозволи для роботи у Донецькій області, а також розпитати про найбільш безпечний маршрут. Їй відповіли, що перепустки непотрібні, а щодо маршруту журналістці порадили консультуватися із військовими.  

Також журналістка закидала Донецькій ОДА, що їй та членам її знімальної групи не було надано супроводу. У своєму фейсбук-дописі і пізніше у спілкуванні із нашою редакцією Вернигор у відповідь на питання, чому Донецька ВЦА, на її думку, не надала групі супровід, припустила, що «для державних органів та інституцій іноземні журналісти важливіші».

У відповіді на наш запит Управління інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації повідомило, що «знімальна група редакції “Заборони” у складі журналістки Поліни Вернигор, фотографа Івана Чернічкіна та оператора Євгена Жулая жодного разу офіційно не зверталася до управління». Також у ОДА стверджують, що не отримували від журналістів прохання про супровід.

«Натомість на особистий номер начальника управління інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Донецької обласної державної адміністрації Тетяни Тюріної 20 січня і 30 січня 2023 на застосунок WhatsApp надійшли повідомлення від, ймовірно, вказаної Вами особи – Поліни Вернигор. Точно підтвердити чи спростувати цей факт неможливо, оскільки до повідомлень не були долучені ані посвідчення (акредитаційні чи редакційні), ані листи чи інші документи, які б вказували на приналежність відправника повідомлення до згаданого медіа», — йдеться у відповіді на наш запит.

У повідомленні від 20 січня містилася інформація про наміри «команди їхати на Донеччину 31 січня» (без зазначення імен, прізвищ, посад; без долучення акредитаційних посвідчень чи інших документів) і питання про те, чи потрібні «додаткові дозволи, щоб проїхати в Бахмут і Слов’янськ», а також прохання про запис інтерв’ю з начальником Донецької ОДА.

«Оскільки на той час (20 січня 2023 року) оперативна обстановка дозволяла не обмежувати рух вказаними населеними пунктами, то у відповідь адресату/ці було надіслано повідомлення про те, що «додаткових дозволів не потрібно, інтерв’ю можливе» і зауваження про те, щоб особа, яка відправила повідомлення, під час свого перебування на Донеччині повідомила про це і домовилася про дату і час інтерв’ю», — повідомляє Донецька ОДА.

У повідомленні від 30 січня, як йдеться у відповіді, було питання про «більш-менш безпечні шляхи проїзду з Краматорська в Бахмут і з Бахмуту в Сіверськ». На це в ОДА порекомендували звертатися за актуальною інформацією до військових, оскільки на 30 січня ситуація на вказаних напрямках загострилася, й постало питання про обмеження руху на окремих територіях Донеччини.

«Окремо зазначаємо, що прохання “надати супровід” не надходило у жодному із вказаних повідомлень. І слова “приїжджайте і працюйте”, які у своєму дописі на Фейсбук Поліна Вернигор цитує як начебто відповідь “прес-служби Донецької військової адміністрації”, не вживалися», — стверджують в ОДА.

Крім того, Донецька ОДА наголошує, що до її повноважень «не входить супровід журналістів чи їх окремих груп у поїздках населеними пунктами області».

«За дорученням Кабінету Міністрів Украіни та інших уповноважених державних інституцій в межах своїх повноважень Донецька ОДА може здійснювати супровід журналістів в рамках організованих престурів. З часу широкомасштабного вторгнення російської федерації на територію України на Донеччині було проведено два престури, де Донецька обласна державна адміністрація, обласна військова адміністрація виступала співорганізатором. Вони відбулися у жовтні 2022 року до деокупованих Лиманської та Святогірської громад», — йдеться у відповіді на запит.

Також Донецька ОДА нагадує, що акредитація та допуск журналістів на об’єкти Сил оборони регламентується наказами Головнокомандуючого Збройних Сил України. З детальними рекомендаціями та роз’ясненнями можна ознайомитись на офіційному сайті Міністерства оборони України.

Фото: Донецька ОДА / Facebook

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
969
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду