Низка ЗМІ перекрутили у заголовках слова речника Повітряних сил про ймовірність обстрілів на Різдво

Низка ЗМІ перекрутили у заголовках слова речника Повітряних сил про ймовірність обстрілів на Різдво

3 Січня 2023
2829

Низка ЗМІ перекрутили у заголовках слова речника Повітряних сил про ймовірність обстрілів на Різдво

2829
Юрій Ігнат казав, що лише російське керівництво знає, коли завдасть чергового удару по Україні. Деякі ЗМІ натомість заявили про «ймовірність нових атак Росії на Різдво» і що «Україна готується до нового масованого удару».
Низка ЗМІ перекрутили у заголовках слова речника Повітряних сил про ймовірність обстрілів на Різдво
Низка ЗМІ перекрутили у заголовках слова речника Повітряних сил про ймовірність обстрілів на Різдво

Низка українських медіа у заголовках своїх новин перефразували слова речника Повітряних сил ЗСУ Юрія Ігната, який стверджував, що лише російське керівництво знає, коли завдасть чергового ракетного удару по Україні. Деякі ЗМІ натомість повідомили про «ймовірність нових атак Росії на Різдво», що «Україна готується до нового масованого удару», а «ЗСУ попередили про російські обстріли України на Різдво».

Про це йдеться у дописі командування Повітряних сил ЗСУ у фейсбуці. У своєму дописі командування ПС продемонструвало «мутацію» слів Ігната у заголовках деяких українських ЗМІ і закликало представників медіа припинити «лякати людей жахаючими заголовками».

Напередодні, 2 січня, в етері «24 каналу» у відповідь на питання ведучої, чи можливий масований обстріл України на різдвяні свята, Ігнат відповів, що на це може відповісти лише російське керівництво.

«Ніхто не знає, крім російського керівництва, коли РФ завдасть удару по Україні. Ми очікуємо, ми готуємося... Ми ж бачимо, що три дні поспіль йдуть атаки. Як вони собі там спланували, поки що ми не знаємо. Нам потрібно просто готуватися й тримати порох сухим, ракети щоб були заряджені, люди готові», – сказав речник Повітряних сил.

Судячи з опублікованих командуванням скриншотів, на сайті УНІАН з'явилась новина: «Україна готується до нового масованого удару».

У виданні «Гордон» повідомили, що «У повітряних силах заявили про ймовірність нових атак Росії на Різдво».

У виданні «Фокус» написали, що «ЗСУ попередили про російські обстріли України на Різдво».

Новина сайту ТСН повідомляла, що «У ЗСУ розсекретили злочинні наміри окупантів перед Різдвом».

За версією сайту «Еспресо», «у Повітряних силах припустили, що Росія може здійснити чергову масовану ракетну атаку 7 січня».

В етері «Радіо НВ» Юрій Ігнат підтвердив, що не стверджував ймовірність нових масованих атак на Різдво. «Не казав я такого. Це все фейки», – сказав Ігнат.

За його словами, деякі ЗМІ, яких він називає «хайпожерами», перефразовують слова і ставлять гучні заголовки задля збільшення кількості переглядів публікації, хоча в самому тексті новини нічого подібного нема.

Відзначимо, що на момент публікації цієї новини двоє зі згаданих медіа вже відредагували заголовки своїх новин.

Так, заголовок видання «Гордон» повідомляв, що «у Повітряних силах прокоментували ймовірність нових атак».

Видання «Фокус» стверджувало у заголовку, що «у ЗСУ очікують нового обстрілу ЗС РФ на Різдво».

Телеканал «Еспресо» змінив заголовок на: «"Ми не знаємо, коли росіяни можуть вдарити, потрібно просто тримати порох сухим": у Повітряних силах запевнили, що готуються відбивати нові ймовірні атаки».

Про особливості роботи медіа під час війни читайте тут.

Фото: Командування Повітряних Сил ЗСУ / фейсбук

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2829
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду