detector.media
Марина Баранівська
«Детектор медіа»
15.02.2023 17:46
Донецька ОДА: Знімальна група редакції «Заборони» жодного разу офіційно не зверталася та не просила про супровід
Донецька ОДА: Знімальна група редакції «Заборони» жодного разу офіційно не зверталася та не просила про супровід
«До повноважень обласної військової адміністрації не входить супровід журналістів чи їх окремих груп у поїздках населеними пунктами області».

Редакція «Детектора медіа» отримала відповідь на запит від Управління інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Донецької обласної державної адміністрації. У запиті ми просили роз’яснити, чому Донецька ОДА не організувала супровід для знімальної групи «Заборони» під час її відрядження у Донецьку область. Також ми просили роз’яснити основні правила, яких у Донецькій ОДА рекомендують дотримуватися журналістам, що висвітлюють події на Донеччині.

Нагадаємо, 31 січня знімальна група редакції «Заборони» у складі журналістки Поліни Вернигор, фотографа Івана Чернічкіна та оператора Євгена Жулая потрапила під мінометний обстріл у кількох кілометрах від Бахмута на Донеччині.

У коментарі «Детектору медіа» Поліна Вернигор сказала, що декілька разів зв’язувалася із Донецькою військово-цивільною адміністрацією, щоб з’ясувати, чи потрібні журналістам перепустки чи дозволи для роботи у Донецькій області, а також розпитати про найбільш безпечний маршрут. Їй відповіли, що перепустки непотрібні, а щодо маршруту журналістці порадили консультуватися із військовими.  

Також журналістка закидала Донецькій ОДА, що їй та членам її знімальної групи не було надано супроводу. У своєму фейсбук-дописі і пізніше у спілкуванні із нашою редакцією Вернигор у відповідь на питання, чому Донецька ВЦА, на її думку, не надала групі супровід, припустила, що «для державних органів та інституцій іноземні журналісти важливіші».

У відповіді на наш запит Управління інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації повідомило, що «знімальна група редакції “Заборони” у складі журналістки Поліни Вернигор, фотографа Івана Чернічкіна та оператора Євгена Жулая жодного разу офіційно не зверталася до управління». Також у ОДА стверджують, що не отримували від журналістів прохання про супровід.

«Натомість на особистий номер начальника управління інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Донецької обласної державної адміністрації Тетяни Тюріної 20 січня і 30 січня 2023 на застосунок WhatsApp надійшли повідомлення від, ймовірно, вказаної Вами особи – Поліни Вернигор. Точно підтвердити чи спростувати цей факт неможливо, оскільки до повідомлень не були долучені ані посвідчення (акредитаційні чи редакційні), ані листи чи інші документи, які б вказували на приналежність відправника повідомлення до згаданого медіа», — йдеться у відповіді на наш запит.

У повідомленні від 20 січня містилася інформація про наміри «команди їхати на Донеччину 31 січня» (без зазначення імен, прізвищ, посад; без долучення акредитаційних посвідчень чи інших документів) і питання про те, чи потрібні «додаткові дозволи, щоб проїхати в Бахмут і Слов’янськ», а також прохання про запис інтерв’ю з начальником Донецької ОДА.

«Оскільки на той час (20 січня 2023 року) оперативна обстановка дозволяла не обмежувати рух вказаними населеними пунктами, то у відповідь адресату/ці було надіслано повідомлення про те, що «додаткових дозволів не потрібно, інтерв’ю можливе» і зауваження про те, щоб особа, яка відправила повідомлення, під час свого перебування на Донеччині повідомила про це і домовилася про дату і час інтерв’ю», — повідомляє Донецька ОДА.

У повідомленні від 30 січня, як йдеться у відповіді, було питання про «більш-менш безпечні шляхи проїзду з Краматорська в Бахмут і з Бахмуту в Сіверськ». На це в ОДА порекомендували звертатися за актуальною інформацією до військових, оскільки на 30 січня ситуація на вказаних напрямках загострилася, й постало питання про обмеження руху на окремих територіях Донеччини.

«Окремо зазначаємо, що прохання “надати супровід” не надходило у жодному із вказаних повідомлень. І слова “приїжджайте і працюйте”, які у своєму дописі на Фейсбук Поліна Вернигор цитує як начебто відповідь “прес-служби Донецької військової адміністрації”, не вживалися», — стверджують в ОДА.

Крім того, Донецька ОДА наголошує, що до її повноважень «не входить супровід журналістів чи їх окремих груп у поїздках населеними пунктами області».

«За дорученням Кабінету Міністрів Украіни та інших уповноважених державних інституцій в межах своїх повноважень Донецька ОДА може здійснювати супровід журналістів в рамках організованих престурів. З часу широкомасштабного вторгнення російської федерації на територію України на Донеччині було проведено два престури, де Донецька обласна державна адміністрація, обласна військова адміністрація виступала співорганізатором. Вони відбулися у жовтні 2022 року до деокупованих Лиманської та Святогірської громад», — йдеться у відповіді на запит.

Також Донецька ОДА нагадує, що акредитація та допуск журналістів на об’єкти Сил оборони регламентується наказами Головнокомандуючого Збройних Сил України. З детальними рекомендаціями та роз’ясненнями можна ознайомитись на офіційному сайті Міністерства оборони України.

Фото: Донецька ОДА / Facebook

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY